MuziekHerdenkingsconcert
Vier organisten in binnen- en buitenland live te horen in Utrechtse Dom tijdens herdenking tornado van 1674

Een herdenkingsconcert, exact 350 jaar nadat door een tornado het middenschip van de Utrechtse Dom instortte. Op 1 augustus klinkt een speciaal hiervoor geschreven stuk, Tempestas in Memoriam van de Engelse componist James Wood, in deze kerk.

De Domkerk in Utrecht. Beeld RD, Anton Dommerholt
De Domkerk in Utrecht. Beeld RD, Anton Dommerholt

Voor de uitvoering tekenen vier organisten op vier kerkorgels in Duitsland, Engeland en Nederland. Ze spelen gelijktijdig en zijn live te horen in de Utrechtse Dom. Dankzij door TouchLab ontwikkelde software worden de orgelklanken zonder enige vertraging in de kerk weergegeven. Om de uitvoering in goede banen te leiden, is dirigent Ulrich Pöhl bij het project betrokken. Hij is onder meer dirigent en leider van Insomnio. TouchLab is de onderzoeks- en ontwikkelpijler van dit ensemble. De orgels worden bespeeld door Jan Hage (Domkerk, Utrecht), Dominik Susteck Antoniuskirche, Düsseldorf), Darius Battiwala (Blackburn Cathedral) en Karolina Juodelyte (Epiphanienkirche, Berlijn).

Op 1 augustus 1674 trok een verwoestende zomerstorm over Noordwest-Europa. Het Schrickelik Tempeest, zoals de storm wordt genoemd, liet een spoor van vernieling achter. De naam van het werk van Wood ”Tempestas in Memoriam” verwijst naar Schrickelik Tempeest. Het stuk duurt 45 minuten, net zo lang als de storm boven Utrecht heeft gewoed. Te midden van orgelpijpen en luidsprekers zal het publiek volgens de organisatoren alle facetten van de storm ondergaan: de stilte die eraan voorafgaat, de opkomende wind, de tornado, de bliksem, de donder en uiteindelijk ook het instorten van het middenschip. Met een hoopvolle afsluiting vanuit de klokkentoren, die het noodweer destijds overleefde.

Het concert op 1 augustus begint om 20.00 uur.

Kaarten zijn te bestellen via tivolivredenburg.nl .

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer