BinnenlandVerkiezingen VS
Jill Biden wil dat Joe in de race blijft

Joe Biden heeft de achterliggende week krampachtig geprobeerd zijn ernstig beschadigde imago te herstellen. Met beperkt succes. De discussie onder de Democraten over zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen woedt als een veenbrand binnen de partij. Maar Joe weet niet van wijken, vooral ook omdat zijn vrouw Jill dat niet wil.

Jill Biden, gekleed in een jurk met “Vote”, spreekt aanhangers van haar man toe op een verkiezingscampagne in Raleigh, North Carolina. beeld AFP, Allison Joyce
Jill Biden, gekleed in een jurk met “Vote”, spreekt aanhangers van haar man toe op een verkiezingscampagne in Raleigh, North Carolina. beeld AFP, Allison Joyce

Hoe Jill Biden (73) erover denkt, bleek op de dag na het dramatisch slechte debat met Bidens rivaal Donald Trump. Normaal gesproken draagt Jill enigszins bescheiden kleding, zodat alle aandacht kan uitgaan naar haar man. Maar op de ”day after” verscheen ze in een donkerblauwe jurk met daarop wel meer dan twintig keer in grote witte letters het woord “vote” (stem). De boodschap was helder: steun Joe!

Het is een publiek geheim dat Jill Biden tot op de dag van vandaag wil dat haar Joe opgaat voor een tweede termijn in het Witte Huis. Sterker, ze is zijn aandrijfmotor. Weliswaar erkende ze na afloop van het debat op vrijdag 27 juni tegenover journalisten dat haar man geen beste beurt had gemaakt. Maar ze voegde er onmiddellijk aan toe dat hij beslist niet moet opgeven.

„Joe is niet alleen de juiste persoon voor deze baan; hij is ook de enige” - Jill Biden, first lady VS

Toen Biden direct na het tv-optreden tegen zijn echtgenote zei dat hij geen goed gevoel had over het debat, zei ze: „Kom op Joe, deze negentig minuten moeten niet het beeld van de vier jaar dat je president was gaan bepalen.” Kort daarop ging ze een stap verder door te zeggen: „Joe is niet alleen de juiste persoon voor deze baan. Hij is ook de enige.”

Pluim

Critici zeggen dat Jill haar man tegen beter weten in blijft steunen. Sprekend voorbeeld voor hen is dat ze direct na afloop van het debat zei: „Joe, je hebt het geweldig gedaan. Je hebt elke vraag beantwoord! Je kende alle feiten.” Een videoclip van dat moment werd breed uitgemeten op sociale media. De Republikeinen maakten er onmiddellijk gehakt van. Spottend constateerden ze dat Jill haar man een pluim gaf zoals een kind die krijgt van de juf op de kleuterschool. Direct na deze beelden toonden de Republikeinen een opname waarop Jill haar wankelende Joe van het podium af hielp.

Overigens zwegen de Republikeinen over de afwezigheid van Melania Trump bij het debat. Anders dan bij de campagnes van 2016 en van 2020 vertoont zij zich dit jaar nauwelijks bij campagnemanifestaties van haar man.

Jill laat zich door deze Republikeinse spot niet van haar stuk brengen. Ze steunt haar man en wil niet dat hij opgeeft. Vorige week woensdag zei ze tegen partijgenoten in Michigan: „Joe is in zijn leven al vaak neergesabeld. Maar steeds als dat gebeurt, werkt hij nog harder en staat weer op. Hij heeft wel jullie steun nodig.” In een uitgelekt interview met het magazine Vogue, dat volgende maand verschijnt, zegt ze: „Elke campagne is belangrijk en elke campagne is moeilijk. Elke campagne is uniek. Maar deze… De urgentie is anders. We weten wat er op het spel staat. Joe vraagt daarom ​​het Amerikaanse volk om samen op te trekken en een ​​grens te trekken tegen al het bijtende zuur.”

Amerikaanse media weten te vertellen dat Jill, zijn zoon Hunter en zijn zus Valerie in het weekend na het slechte tv-debat tijdens een familieberaad in het presidentiële buitenverblijf Camp David op hem ingepraat hebben om door te gaan met de campagne. Commentatoren noemen daarom Jill het grootste obstakel voor de Democratische presidentskandidaat om zich terug te trekken.

De ervaren Democratische politiek strateeg Hank Sheinkop zegt tegenover de BBC: „Het is terecht om Jill de voornaamste adviseur van Biden te noemen. Familie is voor hem van groot belang en dat maakt Jill Bidens rol nog belangrijker.”

Proefwerken

Jill Tracy Jacons trouwde in 1977 met Joe Biden, die toen al vijf jaar weduwnaar was nadat zijn eerste vrouw bij een auto-ongeluk was omgekomen. Zij studeerde Engels en promoveerde in onderwijskunde. Ze is de eerste first lady die na de verkiezing van haar echtgenoot gewoon bleef doorwerken. Bekend is dat ze tijdens reizen geregeld in het vliegtuig proefwerken van haar leerlingen corrigeert. Daarnaast neemt ze haar plichten als presidentsvrouw waar.

De Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill in de tuin van het Witte Huis. beeld AFP, Chris Kleponis

Overigens heeft ze Joe Biden niet altijd gesteund in zijn ambities om president te worden. In haar autobiografie beschrijft ze hoe ze hem in 2003 ervan afhield om zich kandidaat te stellen. Terwijl zij in het zwembad lag te luieren, waren Democraten met haar man aan het vergaderen om zijn kandidatuur te bespreken. Ze schreef met een viltstift in kapitale letters op haar buik “No” en stapte zo in haar bikini de vergaderzaal binnen. Resultaat? Joe zag af van zijn kandidatuur.

Vele jaren later kwam ze daarop terug. In 2020 schreef ze het kinderboek “Joey”. Daarin gaat het over haar Joe, die samen met zijn vriendjes Charlie, Larry en Tommy veel beleeft, maar altijd de vredestichter is. „Het is duidelijk”, zegt Anita McBride, stafchef van voormalig first lady Laura Bush. „Jill heeft haar hakken in het zand gezet. Ze is de vurigste en ferventste supporter, campagnevoerder, waarnemer, verdediger en beschermer van iedereen om Joe heen. Ze heeft duidelijk een enorme invloed. En ze wil dat Joe koste wat het kost president wordt.”

„Het is terecht om Jill de voornaamste adviseur van Biden te noemen” - Hank Sheinkop, politiek strateeg Democraten

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer