Kerk & religiePlaatselijk kerknieuws
Protestants Hoogeveen sluit Goede Herderkerk, en ander plaatselijk kerknieuws

Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.

De Goede Herderkerk in Hoogeveen. beeld Facebook
De Goede Herderkerk in Hoogeveen. beeld Facebook

Kerk Hoogeveen sluit

In 2025, of zo spoedig mogelijk daarna, wordt de Goede Herderkerk in Hoogeveen buiten gebruik gesteld of verkocht. Dat deelt de algemene kerkenraad van de protestantse gemeente Hoogeveen mee in een brief op de site van de kerk. De Vredehorst en de Hoofdstraatkerk blijven open.

Uiterlijk in 2028 zal voor de Grote Kerk onderzocht zijn of en hoelang het verantwoord is om dit rijksmonument in eigen bezit te houden, meldt de algemene kerkenraad verder. „De hervormde wijkgemeente Centrum maakt er dankbaar gebruik van, maar uit andere wijkgemeenten signaleren de wijkkerkenraden een weerstand tegen gezamenlijk gebruik. Niet gebaseerd op de situatie van vandaag, maar meer op de voorgeschiedenis die mensen belast. Dat maakt het moeilijk om dit kerkgebouw geschikt te maken voor gebruik door de huidige vier wijkgemeenten aan de zijde van Hoogeveen-Stad.”

Rk-kerk Oosterhout

De rooms-katholieke Sint-Leonarduskerk in Oosterhout (Gelderland) wordt verkocht aan de gemeente Overbetuwe en krijgt de bestemming van dorpshuis. Dat meldt de Nieuwsbrief Hart van Oosterhout.

Naast de kerk wordt een nieuwe sportzaal gebouwd. Het college wil ook de pastorie aankopen. De bedoeling is dat deze onderdeel wordt van het dorpshuis.

Rk-kerk Zevenbergschenhoek

Na 24 november zullen er geen weekendvieringen meer plaatshebben in de Bartholomeuskerk te Zevenbergschen Hoek. De parochianen kunnen daarna terecht in Zevenbergen of in Fijnaart. Doordeweekse uitvaartdiensten en doopvieringen kunnen wel plaatsvinden, totdat de kerk is verkocht.

Het parochiebestuur meldt ook dat het kerkgebouw van Lage Zwaluwe na elf jaar leegstand een koper gevonden heeft.

Rk-kerk Velp

De rooms-katholieke Vincentiuskerk in Velp (Noord-Brabant) wordt dorpshuis. Dat meldt De Gelderlander. De kerk neemt de functie over van dorpshuis Ons Trefpunt, dat verbouwd of gesloopt wordt.

De kerk werd in april 2023 aan de eredienst onttrokken.

Rk-kerk Vierlingsbeek

De rooms-katholieke Laurentiuskerk in Vierlingsbeek gaat dienst doen als dorpshuis. Dat meldt BN DeStem. Een meerderheid van de gemeenteraad van Land van Cuijk heeft hiervoor gekozen.

Een groep bewoners van het dorp pleitte ervoor om van de kerk een dorpshuis te maken en haalde daarvoor 900 handtekeningen op. De leegstaande kerk werd in 2020 door een groep inwoners aangekocht om er een dorpshuis van te maken.

Kerk Allingawier

Na een intensieve poetsbeurt door vrijwilligers, waarbij zelfs dode vogels verwijderd moesten worden, is de Grote Kerk van Allingawier afgelopen maand na twee jaar weer opengegaan voor publiek.

De laatste jaren keek Monica Reitsma uit Allingawier uit op een kerk waar niets gebeurde. Het hart van het Friese dorp werd niet meer gebruikt nadat er in 2022 de laatste dienst had plaatsgevonden. Toen deed het licht het al niet meer en lekte het dak. Het was niet meer verantwoord het gebouw te gebruiken, werd geconstateerd.

De Grote Kerk in Allingawier, daterend uit 1635, behoort sinds de jaren zeventig aan Stichting Alde Fryske Tsjerken, toen de toenmalige hervormde gemeente er afstand van deed.

Reitsma zal voortaan door de vlag uit te hangen en weer binnen te halen, duidelijk maken wanneer de kerk geopend is. In ieder geval kunnen toeristen dan weer gebruik maken van het toilet of even een plek van rust en ontspanning vinden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer