In het zonnetje 
Hulpkoster Meindert (19) schrijft met krijt de psalmen op de psalmborden

Meindert Wiersma (19) uit Driezum zet zich al jaren in voor zijn kerkelijke gemeente. Volgens zijn moeder, Gonnie Wiersma-van Zanten (51), helpt hij graag iedereen.

Nadine Peppinck
Gonnie Wiersma geeft een notenpakket aan haar zoon Meindert. beeld Hoge Noorden, Jaap Schaaf
Gonnie Wiersma geeft een notenpakket aan haar zoon Meindert. beeld Hoge Noorden, Jaap Schaaf

Sinds een jaar is Meindert koster. Hij vervult deze taak één keer per kwartaal een maand lang. In die maand zorgt hij ervoor dat er een glas vers water op de preekstoel staat, dat de batterijen van de microfoon opgeladen zijn en dat de kerkgangers welkom geheten worden. „Wanneer de voorzang begint, zorgt Meindert ervoor dat de deur van de kerk openstaat, zodat de dominee en de kerkenraad naar binnen kunnen”, vertelt moeder Wiersma. „Wanneer ze binnen zijn, sluit hij de deur en gaat dan zelf de kerkzaal binnen. Tijdens de dienst houdt hij behalve de gemeente ook de geluidsinstallatie in de gaten.”

Wekelijks zorgt Meindert ervoor dat de livestream op de juiste manier werkt en dat de zes psalmborden in orde zijn gemaakt. „Hij is met de borden ongeveer een halfuur bezig”, zegt Wiersma. „Hij schrijft alles met krijt.”

In 2016 werd de hervormde kerk in Driezum gerestaureerd. De tiener was toen elf en ging uit school de mannen helpen die in de kerk bezig waren. Hij sleepte spullen uit het kerkgebouw, ruimde op en schepte zand in kruiwagens. „Behalve dat hij graag wilde helpen, was hij ook oprecht geïnteresseerd in de geschiedenis van de kerk”, vertelt Wiersma. „Meindert was erbij toen de archeologen onder de vloer grafzerken vonden. Zelf vond hij vierkante spijkers en oude munten, die nu opgeslagen liggen in de vitrinekast in de hal van de kerk.”

Na twee jaar was de kerk klaar en de toen dertienjarige las een herhaalde oproep voor hulpkoster in het kerkblad. „Hij vond dat er geholpen moest worden”, zegt moeder Wiersma. „Hij heeft de kerkenraad gemaild en kreeg toestemming om hulpkoster te zijn.” Toen Meindert in havo 4 een maatschappelijke stage moest lopen, wist hij al snel dat hij extra uren wilde draaien als hulpkoster. Wiersma: „Hij ging collecteren bij de uitgang en hielp in de tuin en op het kerkhof met het onderhoudswerk.”

„Ik vind het bijzonder dat Meindert zo actief is voor de kerk”, zegt Wiersma. „Voor predikanten en gemeenteleden is dit ook uniek. Ik ben dankbaar dat mijn zoon dit wil doen voor de kerkelijke gemeente.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Achterkrant

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer