BinnenlandHuisartsenzorg
Zorgtak huisartsenketen Co-Med definitief failliet om wanbeheer

De rechtbank van Maastricht heeft vrijdag het faillissement uitgesproken over de zorgtak Zorg BV van commerciële huisartsenketen Co-Med. Deze tak stuurde vijftien aangesloten huisartsenpraktijken door het hele land aan.

De commerciële huisartsenketen Co-Med is failliet verklaard. beeld ANP, Robin Utrecht
De commerciële huisartsenketen Co-Med is failliet verklaard. beeld ANP, Robin Utrecht

De keten was toch al eerder failliet verklaard?

Co-Med is stapsgewijs failliet gegaan. Het callcenter van de huisartsenketen ging afgelopen maand al kopje-onder. Vorige week zegden de zorgverzekeraars hun contracten met Co-Med op. De keten kreeg daardoor rekeningen voor uitgevoerde zorg niet meer uitbetaald en vroeg daarop zondag zelf het faillissement aan. Vooralsnog blijft de holding bestaan. De website van de keten is sinds 4 juni niet meer bijgewerkt.

Krijgen de mensen van die praktijken nu ineens geen zorg meer?

Zo’n 50.000 patiënten kregen vanaf vrijdag ineens geen zorg meer van Co-Med. Maar ze kunnen voorlopig terecht bij andere huisartsen , meldde zorgverzekeraar CZ afgelopen woensdag. Voor de reguliere controle van chronisch zieke patiënten pakt dit niet goed uit, zo blijkt uit een rondgang van de NOS . Mensen die opeens een huisarts nodig hebben, zijn een halve dag bezig met het doorworstelen van een bureaucratische papierwinkel. Wat ook niet meehelpt, is dat Co-Med de patiëntendossiers nauwelijks vrijgaf. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verplichtte Co-Med op 24 juni om dit wel te doen.

Hoe komt het dat de keten failliet is gegaan?

De verzekeraars hebben de samenwerking met de commerciële keten Co-Med beëindigd. Zij vonden op grond van een onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van vorig jaar dat de kwaliteit van de zorg onder de maat was. Zo waren sommige praktijken niet binnen 30 seconden bereikbaar: mensen kregen bandjes te horen wanneer ze de spoedlijn belden. Ook kregen de aangesloten praktijken de bezetting niet rond. Het gevolg was dat er geen arts beschikbaar was als er patiënten belden. Soms liet de arts het afweten op het spreekuur. Deze klachten dateren al van 2021. Daarmee schond Co-Med de afspraken met de verzekeraars, die de huisartsenketen daarop in gebreke stelden en de uitbetaling van facturen stopzetten.

Hoe gaat het nu verder?

Twee advocaten, Dimitry Aertssen en Rob Lemmens, zullen als curatoren het faillissement afwikkelen. Zij moeten zorgen dat de schuldeisers hun geld krijgen. Onder hen zijn heel wat zzp’ers, die samen zo’n 400.000 euro aan achterstallig salaris moeten ontvangen. De advocaten gaan ook uitzoeken of het bestuur van de holding aansprakelijk kan worden gesteld voor het faillissement van de zorgtak.

Waar ligt eigenlijk de oorzaak van het debacle?

De Patiëntenfederatie wijst in het Algemeen Dagblad de overheid als grootste boosdoener aan: die had beter toezicht moeten houden op „de stabiliteit en toekomstbestendigheid” van de commerciële huisartsenketen. Co-Med had gepoogd met meer automatisering en minder artsen voldoende zorg te kunnen leveren. Maar die op winstmaximalisatie gerichte doelstelling heeft gefaald. „ Marktwerking in de zorg werkt niet”, constateerde Mary van Gent, een van de betrokken zorgwethouders van gemeente Hollands Kroon, in het Noord-Hollands Dagblad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer