BuitenlandPresidentsverkiezingen Verenigde Staten
Biden zou twijfelen aan zijn eigen kandidatuur

De positie van Joe Biden als Democratisch kandidaat voor de presidentsverkiezingen van november wankelt. Volgens The New York Times heeft hij tegenover een vertrouweling zijn twijfels uitgesproken of hij wel kan winnen van Trump.

Donald Trump en Joe Biden. AFP, Andrew Harnik
Donald Trump en Joe Biden. AFP, Andrew Harnik

De anonieme bron voegde er woensdag aan toe dat Biden zich ervan bewust is dat de uitkomst van zijn campagne weleens anders kan zijn dan het doel dat hij zich heeft gesteld. Desondanks gelooft de president dat hij een effectieve leider is die mentaal scherp is en dat hij „niet snapt dat anderen dat niet geloven”.

Volgens de anonieme adviseur van Biden heeft hij gezegd te beseffen dat er „een grote politieke uitdaging wacht”. Dat is het eerste signaal dat de 81-jarige politicus zelf aarzelt of hij moet doorgaan met zijn campagne. Een officiële reactie van het Witte Huis op het bericht in The New York Times is er niet. Wel laat zijn naaste medewerker, Andrew Bates, in een bericht op X laten weten dat het bericht simpelweg „onzin” is.

Broze fitheid

Vanuit diverse geledingen van de Democratische partij worden inmiddels hardop twijfels geuit over de kandidatuur van Biden. Dinsdag deed het Democratische lid van het Huis van Afgevaardigden, Lloyd Doggett, als eerste publiek de oproep aan de huidige president om plaats te maken voor een andere kandidaat. Een groep van 25 Democratische afgevaardigden heeft inmiddels gezegd dat Biden vervangen moet worden. Volgens CNN vindt ook een groep hooggeplaatste partijleden dat. Aanleiding is het uiterst zwakke optreden van Biden bij het tv-debat, vorige week donderdag, met Donald Trump.

De vroegere voorzitter van het Huis, Nancy Pelosi, die geldt als een van de vrienden van Biden, heeft dinsdag gezegd dat het „legitiem is dat mensen zich afvragen of het beeld van de broze fitheid van Biden eenmalig was of juist iets structureels is”. Ook voormalig president Barack Obama zou in kleine kring zijn zorgen hebben uitgesproken over de kansen van Biden. Tot nu toe hebben zij publiek steeds hun steun voor Biden uitgesproken.

Draad kwijt

De Democratische leiding van het Huis belegt woensdag aan het eind van de middag een bijeenkomst om over de ontstane situatie te spreken. Daarbij zullen alle leden van het nationale partijcomité aanwezig zijn en de afdeling communicatie.

Biden heeft inmiddels erkend dat zijn optreden tijdens het debat met Trump beter had gekund. Hij zegt dat hij door vermoeidheid als gevolg van de jetlags door de vele buitenlandse reizen die hij recent heeft gemaakt niet alert was en dat hij „bijna in slaap viel op het podium”.

„Joe is niet alleen de juiste persoon voor deze baan; hij is ook de enige” - Jill Biden, first lady

Mensen die de afgelopen tijd intensief met Biden hebben samengewerkt, zeggen tegen The New York Times dat hij in toenemende mate verward overkomt en de draad kwijtraakt tijdens gesprekken. Hij zou alleen nog tussen 10.00 uur en 16.00 uur werken. Buiten die tijden is hij eigenlijk niet meer in staat adequaat te reageren.

Tot nu toe heeft Biden echter steeds volgehouden dat hij goed in staat is het ambt te vervullen. In een spotje richtte de Democraat zich tot de kiezer: „Ik weet dat ik geen jonge man meer ben, maar ik weet ook, net als miljoenen Amerikanen, dat je weer opstaat als je bent neergeveld.” Ook zijn vrouw Jill, die veel invloed op hem heeft, wil dat hij doorgaat. Tegenover de media zei ze: „Joe is niet alleen de juiste persoon voor deze baan. Hij is ook de enige.”

Voorsprong Trump

De vraag is of Joe en Jill dit blijven volhouden. Uiteindelijk zal hij zelf moeten aangeven te stoppen. Zijn Democratische Partij kan hem er niet toe dwingen. Mocht hij wijken, dan zullen de Democraten een nieuwe presidentskandidaat moeten aanwijzen op hun partijconventie in augustus. Dat is niet eerder gebeurd in de moderne Amerikaanse politieke geschiedenis en zou chaotische taferelen kunnen opleveren. Maar verschillende Amerikaanse politicologen achten deze gang van zaken niet uitgesloten.

Uit een peiling van CBS News die woensdag verschenen is, blijkt dat voormalig president Trump sinds het debat van vorige week donderdag een voorsprong van twee procentpunten heeft op Biden.

Mocht Biden zich inderdaad terugtrekken, dan zeggen verschillende partijprominenten dat de huidige vicepresident Kamala Harris de meest waarschijnlijke kandidaat is. Maar ook zij is niet echt populair bij de kiezer. Andere namen die worden genoemd zijn Gavin Newsom, de gouverneur van Californië, en Gretchen Whitmer, de gouverneur van Michigan.

Wie in sommige peilingen wel een flinke voorsprong op Biden heeft, is Michelle Obama. Zij is enorm populair en wordt wel de Democratische droomkandidaat genoemd. Erg realistisch is dat niet: de echtgenote van oud-president Obama heeft geen politieke of bestuurlijke ervaring en lijkt zelf ook weinig zin te hebben in een gooi naar het Witte Huis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer