Georgië wil rechten lhbti-gemeenschap inperken; EU-ambities op de tocht
Het Georgische parlement stemde vorige week in een eerste lezing in met wetgeving die bedoeld is om de rechten van de lhbti-gemeenschap verder in te perken. Daarmee keert het land zijn EU-ambities de rug toe.
Met het wetsvoorstel ”Bescherming van Familiewaarden en Minderjarigen”, dat is ingediend door regeringspartij Georgische Droom (GD), wil de partij onder meer „reclame voor relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht” verbieden. Volgens Shalva Papuashvili, voorzitter van het Georgische parlement en lid van de pro-Russische partij, is „wetgeving nodig om controle te krijgen over lhbti-propaganda die de traditionele relaties in Georgië verandert”.
GD, die een meerderheid heeft in het parlement, beoogt met het plan een verbod op het verspreiden van afbeeldingen van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht op scholen, universiteiten en in televisieprogramma’s. Verder mogen niet-heteroseksuele paren geen kinderen adopteren en moet er een verbod komen op het tonen van de regenboogvlag en het houden van pride-evenementen. Het homohuwelijk is in het land al verboden.
„Wetgeving is nodig om controle te krijgen over lhbti-propaganda die de traditionele relaties in Georgië verandert ” - Shalva Papuashvili, voorzitter Georgisch parlement
Religieus
Georgië is niet het enige land dat strenge regels voor lhbti-personen nastreeft. De Europese Commissie startte in 2021 een rechtszaak tegen Hongarije na de invoering van een wet die de rechten van lhbti’ers sterk inperkte. Rusland nam in 2013 wetgeving aan, waarmee elke openbare steun aan „niet-traditionele seksuele relaties” onder minderjarigen illegaal werd. Sinds 2022 is lhbti-propaganda volledig verboden.
In Georgië is een groot deel van de bevolking religieus en keurt het homoseksuele relaties af. Uit een onderzoek van het Duitse onderzoeksinstituut Leibniz-Gemeinschaft uit 2021, blijkt dat in dat jaar 84 procent van de ondervraagden in Georgië een relatie tussen twee mensen van hetzelfde geslacht verkeerd vond.
Oppositiepartijen stellen dan ook dat GD het wetsvoorstel gebruikt om de conservatieve kiezer aan te spreken in aanloop naar de parlementsverkiezingen van oktober. Daarmee zou de partij stemmen proberen terug te winnen, die ze naar alle waarschijnlijkheid door eerdere wetgeving is verloren.
In juni nam de regering namelijk de buitenlandse-agentenwet aan, die bepaalt dat organisaties die meer dan een vijfde van hun financiering uit het buitenland ontvangen, zich moeten registreren als buitenlands agent.
Demonstraties
De bevolking vreest dat die wet ertoe leidt, dat de Kaukasusrepubliek steeds meer op Rusland gaat lijken. Daar is sinds 2012 een soortgelijke wet van kracht, die gebruikt wordt om onder meer kritische journalisten en mensenrechtenorganisaties de mond te snoeren. Bovendien zijn veel Georgiërs bang dat het aangenomen voorstel het toetredingsproces van het land tot de Europese Unie in de weg staat. Uit peilingen blijkt dat ruim 80 procent van de bevolking voor EU-lidmaatschap is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de wet in de hoofdstad Tbilisi leidde tot wekenlange demonstraties, waaraan soms 50.000 mensen tegelijk deelnamen.
GD zegt toe te willen treden tot de EU en Georgië kreeg afgelopen december ook de status van kandidaat-lidstaat. In aanloop naar de stemming over de buitenlandse-agentenwet zei EU-buitenlandchef Joseph Borrell echter al dat „de wet negatieve gevolgen heeft voor Georgië op weg naar de EU”.
Nu daar mogelijk een tweede wet bijkomt, die eveneens in strijd is met de basisprincipes van de EU, zou toetreding van Georgië helemaal op de tocht komen te staan. Zover is het echter nog niet. Voordat de wetgeving wordt ingevoerd, moet ze nog twee keer door het eenkamerparlement aangenomen worden. Die stemmingen staan in het najaar gepland.