Binnenlandintegriteitsschending
Onderzoek: Paula Schot (SGP) handelde niet integer

SGP-wethouder Paula Schot van de gemeente Schouwen-Duiveland handelde niet integer. Dat stellen onderzoekers van een integriteitsonderzoek naar haar handelen.

Redactie binnenland
Paula Schot. beeld ANP, JEROEN JUMELET
Paula Schot. beeld ANP, JEROEN JUMELET

De wethouder en haar man hebben bij de verbouwing van hun huis in Zierikzee bouwregels niet nageleefd. Schot erkende eerder al dat er fouten zijn gemaakt, maar wees er ook op dat de verbouwing niets te maken had met haar portefeuille sociaal domein.

Een gespecialiseerd bureau, Necker van Naem Integriteit, zette in het rapport gedetailleerd uiteen welke gebeurtenissen de afgelopen jaren zijn voorgevallen rond de verbouw van de woning van Schot. De feitenreconstructie is gebaseerd op dertien interviews met betrokken personen.

Een handhaver van de gemeente stelde eerder twaalf afwijkingen vast aan het monument aan de Melkmarkt in Zierikzee. Zo was een buitenmuur ongeveer 1,5 meter hoger gebouwd dan de vergunning voorschrijft en waren er verschillende dakramen geplaatst. Ook asbest was onzorgvuldig verwijderd, constateerde de gemeente. „Als mede-eigenaar van de woning is mevrouw Schot daarvoor medeverantwoordelijk”, meldt het rapport. Schot bracht het college niet op de hoogte van de problematiek.

Schot noemt het in een reactie met het ANP „een verkeerde inschatting” dat ze de afwijkingen niet direct heeft gemeld. Wel zegt ze dat haar echtgenoot het contact had met de opdrachtnemers. „Deze fouten zijn, zoals het rapport laat zien, zonder mijn bemoeienis en betrokkenheid tot stand gekomen. Er zijn geen andere zaken in het rapport aan de orde gekomen die aldus de onderzoekers raken aan de bestuurlijke integriteit”, zegt Schot. Ze zegt dat ze zich „met hart en ziel” wil blijven inzetten voor de gemeente.

Of ze dat ook mag blijven doen, is niet duidelijk. Schot legde in februari haar taken tijdelijk neer. Het is aan de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland om een oordeel over Schot te vellen. Dinsdag vergadert de raad.

Paula Schot werd in 2020 benoemd tot eerste vrouwelijke wethouder in het land namens de SGP.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer