Single zijn is prima, maar de meeste mensen zijn toch liever samen, weet Aukelien van Abbema uit ondervinding. Ze schreef ”Het relatieboek voor singles”, een open en verhelderend boek over haar eigen ervaringen en die van haar cliënten.
Van Abbema is gz-psycholoog en EFT-therapeut. Dat laatste staat voor Emotionally Focussed Therapy en is een vorm van relatietherapie waarbij het accent ligt op onderliggende emoties en behoeften. In haar eigen praktijk in Zwolle begeleidt ze singles en mensen die in hun (beginnende) relatie tegen problemen aanlopen.
Al dat graven en wroeten in jezelf en de ander, is dat nu echt nodig? Verliefdheid en een daaropvolgende relatie laat je toch gewoon over je heen komen? Dat is nu juist het probleem, aldus Van Abbema. Zo werkt het misschien als je jong en nog niet zo gesetteld bent, maar bij het ouder worden kom je nogal wat voetangels en klemmen tegen waar een tiener niet zo’n last van heeft.
Het probleem bij mensen die wat ouder zijn, is niet zozeer dat het geen leuke mensen zijn. Integendeel, het zijn prima partners om een gesprek mee aan te knopen, of om eropuit te trekken. Het lastige is dat, juist als er een klik is, ze niet zelden op slot gaan. Hechtingsangst noemt Van Abbema dat. Ze had er zelf ook last van, al leek ze als eind twintiger met werk en studie, een eigen appartement en een hechte vriendenkring alles goed voor elkaar te hebben. Op relatiegebied kreeg ze echter keer op keer te maken met koudwatervrees.
Singles hebben het tij niet mee, constateert de psycholoog. De wereld wil je doen geloven dat je toekomstige partner helemaal perfect moet zijn, maar die gedachte moet je meteen laten varen. In het bestaan van ”de ware” gelooft ze niet. Als er iemand is met wie je een klik hebt en bij wie je je veilig voelt en verbondenheid ervaart, is het goed genoeg. Hoge verwachtingen geven veel druk en dat is nu net iets wat met ontluikende liefde moeilijk samengaat.
Van Abbema gelooft in goed daten, gericht op de ander, op jezelf en op de liefde. Niet alleen de emotionele, maar ook de praktische kant komt in haar boek volop aan de orde. Het is wellicht slimmer om een museum te bezoeken dan in een chic restaurant een paar uur lang tegenover elkaar te zitten, zegt ze bijvoorbeeld. Als lezer zie je al dat geworstel met bestek en het zoeken naar gespreksstof levendig voor je.
De talloze voorbeelden, uit haar eigen leven en geanonimiseerd vanuit haar praktijk, maken van deze gids een boek dat tegelijkertijd kwetsbaar en herkenbaar overkomt. We lezen over haar stille zaterdagochtenden in de tijd dat ze nog geen relatie had, maar ook over het terugverlangen naar die tijd als drie jonge kinderen haar het uitslapen onmogelijk maken.
Openheid is er ook in hoofdstuk negen, dat gaat over de plaats van seksualiteit in het leven van een single. Niet elke lezer zal de auteur hierin blindelings kunnen of willen volgen, maar het geeft wel aan dat we het hier hebben over mensen van vlees en bloed. Met een worsteling in eenzaamheid, zonder dat iemand je de weg wijst of gevoelens onder woorden brengt, is nog nooit iemand geholpen.
”Het relatieboek voor singles” is veel meer dan de titel belooft. Het laat je zien dat het niet klaar is met een goede match, maar daar in wezen pas begint. Als ik single was, zou ik dit boek wel willen lezen. En ook als je al, korter of langer, een relatie hebt, kun je er je voordeel mee doen. Singles doen er dan ook goed aan om dit boek als ze een relatie hebben gekregen gewoon in de kast te laten staan, en er van tijd tot tijd (samen?) weer eens wat in te grasduinen. De gespreksvragen aan het eind van elk hoofdstuk zullen daarbij goed van pas komen.
Het relatieboek voor singles, Aukelien van Abbema; uitg. KokBoekencentrum; 176 blz.; € 22,99