Kerk & religieQuotes uit de kerk
Ds. Schuurman: We leven niet alleen; ook in de vakantie niet

Wekelijkse blik op de kerkelijke bladen en blogs, aangevuld met citaten uit de kerkelijke wereld.

Redactie kerk
beeld RD
beeld RD

„Tijdens de vakantie hoef je niet aan je werk te denken. De telefoon kan uit, de computer kan thuisblijven. Je leest boeken waar je anders niet aan toekomt. Vakantie hebben we nodig om uit te rusten. Om even te ontkomen aan een keurslijf. Even helemaal tijd voor onszelf of voor ons gezin. Even geen stress. In de vakantie kunnen we zelf bepalen waar we heen gaan. We vinden dat belangrijk: dat we ons leven zelf kunnen bepalen. Dat we aan het roer staan van ons levensschip. In de vakantie kunnen we dat helemaal. We hoeven geen rekening te houden met wat ons werk van ons vraagt.

Zowel de vakantietijd als ons dagelijks leven laat zien wie wij zijn. In de vakantietijd hoeven we alleen maar bezig te zijn met onze interesses. In ons dagelijks leven hebben we ook te maken met verplichtingen, met wat anderen van ons verwachten. Dat is ons leven: aan de ene kant kunnen we het zelf bepalen; onze vrijheid. Aan de andere kant hebben we rekening te houden met anderen. Dat is onze verbondenheid. We kunnen niet zonder deze beide kanten van vrijheid en verbondenheid: we leven niet alleen. Ook in de vakantie niet. (…)

„We leven niet alleen. Ook in de vakantie niet.” beeld RD, Anton Dommerholt 

In het bekende verhaal van Martha en Maria komen we ook deze vrijheid en verbondenheid tegen. Martha kiest voor haar verantwoordelijkheid. Haar eigen wens is even niet van belang. De Meester is op bezoek! Daarom gaat zij hard aan het werk om haar Heere te bedienen. Maria heeft ontdekt dat de Heere Jezus andere prioriteiten heeft. De maaltijd die Maria op zou dienen valt in het niet bij het Brood des levens. Wat zij kan geven weegt niet op tegen wat Christus geeft. Zij kan alleen ontvangen. Martha is nog niet aan dat aannemen van Christus toe. Zij wil eerst nog aanbieden. Maar wie niet doorheeft dat geloven ontvangen en aannemen betekent, denkt dat hij zelf hard moet werken.

Maria heeft het beter begrepen. Jezus is op weg naar Jeruzalem. Om Zijn leven te geven. Maria heeft ontdekt dat geloven ook betekent: tot rust komen bij de Heere Jezus. Geloven bestaat uit ontvangen. Het ontvangen van Gods liefde. Van Gods vergeving. Zelfs wie wij zijn, ontvangen wij van God: in Christus neemt Hij ons aan tot Zijn kinderen.

Vakantie is bedoeld om uit te rusten. Om de balans te vinden. Om even afstand te nemen van alle dagelijkse drukte. Van het keurslijf. De tredmolen die maar draait. Tijdens zo’n rustperiode kunnen we de goede beslissingen nemen. Door die rust. Die rust kan ons eraan herinneren om ook in de dagelijkse drukte daar meer tijd voor te hebben: om na te denken, om oog te hebben voor de mensen om ons heen. Om te luisteren naar Gods stem. In een druk leven komt daar weinig van. Maar zo lopen we en God en onszelf voorbij. God heeft ons niet voor niets een rustdag gegeven. Daarom heeft Maria beter gekozen. Voor wij aan de slag gaan mogen we eerst van de Heere ontvangen.”

In de Veluwse Kerkbode (weekblad voor hervormde gemeenten op de Veluwe) mediteert ds. M.J. Schuurman uit Oldebroek naar aanleiding van Lukas 10:38-42 over ”Rust”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer