Binnenland
Belangenorganisatie: blij met nieuwe zedenwet, ligt nog wel werk

Fonds Slachtofferhulp is blij met de nieuwe zedenwet die komende maandag van kracht wordt. Tegelijkertijd vindt de belangenorganisatie dat er nog veel werk te doen is.

ANP

Fonds Slachtofferhulp noemt de gemoderniseerde wet „een grote stap voorwaarts voor slachtoffers van seksueel geweld in Nederland”. Door een uitbreiding van de wet zijn seksuele intimidatie en misbruik met seksueel beeldmateriaal vanaf 1 juli ook strafbaar. Verder hoeft een slachtoffer van aanranding of verkrachting niet langer dwang te bewijzen.

Dat laatste noemt Fonds Slachtofferhulp „een belangrijke erkenning van het feit dat seksueel geweld ook zonder fysieke dwang kan plaatsvinden; uit onderzoek blijkt dat maar liefst 70 procent van de slachtoffers ‘bevriezen’ tijdens seksueel geweld.”

De belangenorganisatie hoopt dat de drempel om aangifte te doen hiermee lager wordt. Nu meldt slechts 1 procent van de slachtoffers zich bij de politie. Volgens Fonds Slachtofferhulp kan iemand niet ‘zomaar’ veroordeeld worden voor verkrachting of aanranding, omdat de bewijslast voor zulke misdrijven hetzelfde blijft.

De nieuwe wet is niet „de heilige graal”, vindt Fonds Slachtofferhulp. „Seksueel geweld komt te vaak voor; het vergt een cultuurverandering om deze vorm van geweld niet (meer) te tolereren. Ook voorziet de juridische route van het strafrecht nauwelijks in de behoeften van slachtoffers aan erkenning en bescherming. Fonds Slachtofferhulp blijft zich hiervoor onverminderd inzetten”, aldus de organisatie in een verklaring.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer