Kerk & religieHomo en ambt
NGK-preses: Hilversum doet met besluit over homo en ambt niets verkeerd

Dat de Ncgk De Verbinding in Hilversum vorige week de ambten openstelde voor samenwonende homo’s strijdt beslist niet met het beleid van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK), zegt de preses van de generale synode van de NGK, ds. P.G. (Peter) Sinia.

Het moderamen van de generale synode van de Nederlandse Gereformeerde Kerken. Tweede van links is preses ds. P.G. Sinia. beeld RD
Het moderamen van de generale synode van de Nederlandse Gereformeerde Kerken. Tweede van links is preses ds. P.G. Sinia. beeld RD

De predikant wijst erop dat zijn kerkgenootschap nooit uitspraken over dit thema heeft gedaan. „Toen op 1 mei 2023 de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) fuseerden, hebben we afgesproken dat alle door hen genomen besluiten vervielen, tenzij we ze nadrukkelijk hadden herbevestigd. De GKV hebben nooit een uitspraak gedaan die de stappen die Hilversum heeft gezet, zou tegenhouden. De oude NGK spraken weliswaar in 2016 uit dat samenwonende homo’s geen ambt konden bekleden, maar dat besluit is inmiddels dus vervallen.”

Met de beslissing van de kerkenraad van de Ncgk te Hilversum, een samenwerkingsgemeente van Nederlands gereformeerden en christelijke gereformeerden, doet die gemeente dus „kerkordelijk niets verkeerds”, stelt ds. Sinia. „Jazeker, wij zijn als synode nog volop in gesprek over het rapport-Schaafsma. Maar zolang wij als kerkverband hierover geen uitspraak doen, kunnen gemeenten een eigen beleid ontwikkelen. Hilversum heeft dat nu gedaan. De Ngk’s in Rotterdam-Overschie en Utrecht stelden eerder al de ambten open voor samenwonende homo’s. En misschien zijn er wel meer gemeenten die dit deden, waar ik geen weet van heb.”

Terughoudendheid

Ds. P.D.J. Buijs, preses van de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken, wil niet op het besluit van Hilversum reageren. „We hebben als moderamen de synodeleden opgeroepen tot terughoudendheid in de pers. Daar willen we ons ook zelf aan houden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer