Buitenland
Parlement Kenia bestormd door betogers, doden gemeld

Bij gewelddadige protesten tegen belastingverhogingen in Kenia heeft de politie volgens ooggetuigen meerdere demonstranten doodgeschoten. Ten minste vier mensen werden neergeschoten en raakten gewond. Ook vielen er volgens een hulpverlener zeker vijftig andere gewonden.

ANP
Een demonstrant gooit een bus traangas terug naar de politie tijdens een protest tegen belastingverhogingen. beeld AFP, Tony Karumba. 
Een demonstrant gooit een bus traangas terug naar de politie tijdens een protest tegen belastingverhogingen. beeld AFP, Tony Karumba. 

Demonstranten doorbraken barricades en bestormden het parlementsgebouw, waar brand uitbrak.

De demonstranten riepen om het aftreden van president William Ruto en gooiden met stenen en de politie schoot traangas af en gebruikte waterkanonnen. Later schoot de politie ook met scherp.

William Ruto werd twee jaar geleden gekozen met de belofte de armen te helpen. Maar na zijn aantreden werd hij geconfronteerd met de eis van onder andere het Internationaal Monetair Fonds om in de overheidsuitgaven te snoeien. Kenia wordt geplaagd door devaluatie van de munt en aanhoudende droogte.

In het weekeinde prees president Ruto nog de vreedzame wijze van protesteren tegen de belastingverhoging, maar dinsdag werden de protesten grimmiger.

De regering had al concessies gedaan om verdergaande protesten in de kiem te smoren, zoals het schrappen van belastingverhoging op brood, kookolie, autobezit en financiële transacties. Het heeft de woede van de mensen niet gekoeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Kenia
Protesten

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer