BuitenlandKlokkenluider
WikiLeaks-oprichter Assange pleit schuldig aan spionage in ruil voor vrijlating

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is sinds maandag op vrije voeten. De Australiër is een overeenkomst aangegaan met Amerikaanse aanklagers in de spionagezaken die hem ten laste waren gelegd.

Redactie buitenland
Een momentopname uit een video van Julian Assange, gedeeld door WikiLeaks. beeld AFP, WikiLeaks
Een momentopname uit een video van Julian Assange, gedeeld door WikiLeaks. beeld AFP, WikiLeaks

Assange is vrijgelaten uit een Britse gevangenis en heeft het Verenigd Koninkrijk verlaten. Dat heeft WikiLeaks laten weten op X. De klokkenluidersorganisatie deelde beelden van het moment waarop Assange op het vliegtuig stapte. „Dit is het resultaat van een wereldwijde campagne door activisten, voorvechters van de persvrijheid, wetgevers en leiders van alle kanten van het politieke spectrum, tot aan de Verenigde Naties toe”, schrijft de organisatie.

WikiLeaks laat weten dat Assange (52) „snel” zal worden herenigd met zijn vrouw Stella en hun twee kinderen, „die hun vader alleen door tralies kennen”. De kinderen van Assange werden in 2017 en 2019 geboren, toen hun vader zich schuilhield in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Assange voerde dertien jaar rechtszaken om uit handen van justitie in de VS te blijven. Hij werd in dat land verdacht van het lekken van geheime informatie over de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Voortgesleept

De WikiLeaks-oprichter is een overeenkomst aangegaan met Amerikaanse aanklagers. Hij zegde toe schuldig te pleiten aan een van de spionagezaken die hem ten laste waren gelegd –samenzwering om geheime defensie-informatie te verkrijgen en te publiceren– in ruil voor een gevangenisstraf van 62 maanden. Die periode komt overeen met de tijd die hij al in een Britse gevangenis heeft doorgebracht. Daardoor is Assange nu vrij man.

De deal wordt woensdagochtend geformaliseerd tijdens een zitting op Saipan, een eiland binnen het Amerikaanse overzeese gebied Noordelijke Marianen. Voor die locatie in de Stille Oceaan is volgens de aanklagers gekozen, omdat Assange het niet zag zitten om naar het vasteland van de VS te reizen, en omdat het eiland relatief dicht bij Australië ligt. Volgens WikiLeaks vliegt Assange na de zitting door naar zijn thuisland.

WikiLeaks deelde beelden van het moment waarop Assange op het vliegtuig stapt. beeld AFP, WikiLeaks

De Australische overheid vindt dat de zaak tegen Assange zich veel te lang heeft voortgesleept. „Premier Albanese is altijd duidelijk geweest: de zaak van meneer Assange heeft veel te lang geduurd en er viel niets te winnen bij zijn aanhoudende gevangenschap”, aldus een regeringswoordvoerder, die bevestigde dat Australië consulaire bijstand aan Assange verleent.

Het Amerikaanse, Democratische congreslid Jim McGovern, die er met andere Amerikaanse politici op had aangedrongen dat Assange zou worden vrijgelaten, heeft verheugd gereageerd op het nieuws. „Ik denk niet dat Julian Assange de spionagewetten heeft overtreden. Ik denk dat hij überhaupt niet aangeklaagd had moeten worden”, schreef de politicus op X.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer