BuitenlandTerreur
Kerken en synagoge doelwit van dodelijke aanslag Russische regio Dagestan

Bij de reeks aanslagen van zondag in de Russische deelrepubliek Dagestan kwamen al zeker vijftien politieagenten om, meldt de plaatselijke regering. Daarnaast waren er ook burgerslachtoffers, onder wie een priester.

Redactie buitenland
Russische veiligheidsagenten in Derbent, tussen uitgebrande auto’s. beeld EPA
Russische veiligheidsagenten in Derbent, tussen uitgebrande auto’s. beeld EPA

Maandagmorgen was nog onduidelijk om hoeveel burgers het precies gaat. In de steden Machatsjkala en Derbent openden gewapende mannen nagenoeg gelijktijdig het vuur op een synagoge, twee orthodoxe kerken en een controlepost van de politie. De politie doodde vier aanvallers in Machatsjkala en twee in Derbent, meldde Sergej Melikov, gouverneur van Dagestan, in een video op Telegram.

„Dit is een tragische dag voor Dagestan en het hele land”, zei Melikov. „We begrijpen wie achter deze aanvallen zit en welk doel ze nastreven’’, vervolgde hij, zonder te verduidelijken om wie het gaat. De acties zouden zijn bedoeld om „de regio te destabiliseren”. Volgens het Russische Nationale Antiterrorismecomité zijn strafrechtelijke onderzoeken geopend naar de „terreurdaden”. Vanwege de aanvallen is een periode van drie dagen rouw afgekondigd.

In brand

De synagoge waar de aanslag plaatsvond, is de gebedsplaats van een eeuwenoude Joodse gemeenschap in de regio. Zowel de synagoge als een van de kerken vloog door de aanvallen in brand. De voorzitter van de openbare raad van de Russische Federatie van Joodse Gemeenschappen, Boruch Gorin, schrijft op Telegram dat de synagoge is afgebrand.

Op platform X is door een onderzoeksjournalist van de Amerikaanse krant The New York Times een video gedeeld van een vermeende dader in Derbent. De verdachte roept Koranverzen terwijl hij het brandende joodse gebedshuis filmt. Andere beelden op sociale media tonen hoe donker geklede mensen op politieauto’s schieten, voordat hulpdiensten ter plaatse arriveren.

De autonome republiek in de Kaukasus, die grenst aan Tsjetsjenië, is grotendeels islamitisch. De Russische autoriteiten voeren er regelmatig antiterreuroperaties uit. De regio is in het verleden vaker toneel geweest van islamitische terreuraanvallen.

Oorlog

Sinds de oorlog tussen Israël en Hamas zijn er ook spanningen rondom de Joodse gemeenschap in het gebied. Afgelopen oktober werd de internationale luchthaven van Dagestan bestormd door pro-Palestijnse betogers die op zoek waren naar passagiers uit Israël.

In maart vond er nog een bloedige aanslag plaats op een muziekcomplex in Krasnogorsk, nabij Moskou. Gewapende mannen openden toen het vuur op bezoekers van de Crocus City Hall, waardoor zeker 144 mensen om het leven kwamen. Tijdens de aanval brak ook een grote brand uit, waardoor het gebouw zwaar beschadigd raakte. Terreurgroep Islamitische Staat (IS) eiste die aanslag op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Rusland
Aanslag

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer