Wordt een thuisaccu toch interessant als het salderen verdwijnt?
Het beoogde kabinet-Schoof gaat de salderingsregeling voor zonne-energie schrappen. Moeten zonnepanelenbezitters investeren in een thuisaccu?
Een run op thuisaccu’s is ingezet, zegt aanbieder van zonnepanelen en thuisbatterijen Zonneplan. Het bedrijf noemt twee aanleidingen die het ophangen van een accu, die zonnestroom van het dak thuis kan opslaan, „steeds interessanter” zouden maken.
Ten eerste de zogenoemde terugleverboetes, die vrijwel alle energiebedrijven innen, voor ongebreidelde levering van zonne-energie door huishoudens aan het stroomnetwerk. En wellicht nog belangrijker: het beoogde kabinet-Schoof wil de gunstige salderingsregeling voor zonnestroom per 2027 in één klap opheffen. Daardoor kunnen paneelbezitters zonnestroom niet langer in de zomer terugleveren aan het netwerk, om het in de winter af te trekken van hun (dan dure) elektriciteitsverbruik.
Zonder opslagruimte thuis leveren zonnepaneeleigenaren zo’n 70 procent van hun opgewekte stroom aan het net terug. Met een batterij kun je gemiddeld thuis dubbel zoveel eigen zonnestroom benutten.
Een thuisaccu kost gemiddeld 6000 tot 8000 euro. Die aanschafsom en de tijd die het kost om die terug te verdienen, worden door zonnepaneelbezitters ervaren als grootste hindernis om te investeren in een eigen batterij, blijkt uit een peiling onder 8776 paneeleigenaren door Zonneplan.
Subsidie
Bijna negen op de tien ondervraagden willen graag een subsidie. Steun bestaat al in de vorm van btw-korting en gunstige leningen (1,6 procent rente) via energiefondsen. Maar volgens de ondervraagden is dat niet genoeg. Behalve geld kan het klimaat ook een voorname drijfveer zijn om een accu te plaatsen, omdat zonnestroom zo niet verloren gaat.
„Of je aan een thuisaccu geld verdient en of je het lokale netwerk ruimte biedt, varieert per situatie” - Brendan de Graaf, directeur energiedienstverlener Lyv
„Het lijkt interessanter te worden om de aanschaf van een thuisbatterij te overwegen”, zegt Han Slootweg, hoogleraar energiesystemen die ook werkt voor netbeheerder Enexis. „Wel moet ik daar direct bij aantekenen dat mensen eerst moeten berekenen hoe lonend een thuisaccu is. Dat ligt aan de hoeveelheid zonnestroom van eigen dak en ook aan de financiële consequenties van het terugleveren van zonnestroom.”
Een overschot aan zonnestroom terugleveren kan bewoners geld kosten, iets waar de Tweede Kamer op tegen is, omdat het dan financieel nadelig zou kunnen zijn om panelen op het dak te hebben.
Dynamische contracten
Maar het kan zonnepaneeleigenaren ook geld opleveren, bijvoorbeeld als ze hun energieleverancier laten handelen met hun zonnestroom. Stroomleveranciers die dynamische contracten aanbieden, willen handelen met de zonnestroom, ten gunste van klanten.
Brendan de Graaf, directeur van Lyv, aanbieder van energiediensten waaronder thuisaccu’s, waarschuwt voor zwart-witdenken over thuisbatterijen. „Je ziet soms een jubelstemming, nu de salderingsregeling gaat verdwijnen. Maar of het zinvol is? Dat verschilt per huishouden. Een accu kan aantrekkelijk zijn voor opslag, maar of iemand er geld aan verdient en of het lokale netwerk ruimte biedt, varieert.”
De Graaf ziet tegelijk een hoop „onzinverhalen” die zeggen dat thuisbatterijen een waardeloze investering zijn. „Investeren? Ik zeg: ja, mits.” Ongeveer een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft zonnepanelen.
Ook de Utrechtse hoogleraar energiesystemen Annelies Huygen, werkzaam bij kennisinstituut TNO, heeft twijfels. „Je ziet dat thuisbatterijen steeds goedkoper worden. Tegelijk vergen ze een hoop grondstoffen. Het is zeker niet optimaal als elk huishouden een eigen accu aan de muur gaat hangen. Het kan verstandiger en efficiënter zijn om zonnestroom op wijkniveau op te slaan. Eventueel kun je die zonnestroom ook nog omzetten in warmte, zodat we er in de winter huizen mee verwarmen.” Het idee dat elke zonnepaneeleigenaar het beste uit is met een accu is volgens Huygen te simplistisch.
Zolder
De Graaf van Lyv benadrukt dat de aanschaf van een thuisbatterij iets blijft voor rijkere mensen, die zich dat kunnen permitteren. Wie tot de conclusie komt dat een batterij een mooie aanschaf is, als aanvulling op panelen, moet behalve aan aanschafkosten denken aan de veiligheid.
„Het meest brandveilig is om de batterij in de schuur te hangen”, adviseert de nationale brandweer. „Heb je geen schuur? Zet de batterij dan in de garage, of op zolder. Je wilt niet dat ie in je vluchtweg hangt.” Kopers moeten altijd in zee gaan met een erkende installateur. Ook verstandig: een goede verzekering en een rookmelder vlak in de buurt.