Thuisaccu in plaats van salderen? Denk om de registratieplicht
De overheid bouwt vanaf 1 januari 2025 de salderingsregeling voor kleinverbruikers met zonnepanelen af. Thuisaccu’s kunnen dan voor hen interessant zijn. Maar wat weinig mensen weten, is dat het vanaf 22 juli verplicht is een thuisbatterij te registreren.
Wat is salderen?
Zonnepanelen leveren soms meer energie op dan een huishouden op dat moment kan verbruiken. Op een zonnige zomerdag loopt dat soms wel op tot zo’n 70 procent. Het teveel aan elektriciteit kunnen particulieren terugleveren aan de energieleverancier. Op een ander moment wekken de zonnepanelen te weinig of helemaal geen elektriciteit op. Dat geldt bijvoorbeeld voor sombere winterdagen of ’s nachts. Op zulke momenten gebruikt het huishouden meer elektrische energie dan het opwekt.
Door de huidige salderingsregeling kunnen kleinverbruikers de geleverde en afgenomen stroom tegen elkaar ‘wegstrepen’. Energiemaatschappijen zijn nu nog verplicht om de stroom die hun klanten aan het net hebben geleverd met gesloten beurs terug te leveren.
Salderen is voor bezitters van zonnepanelen een lucratieve maatregel. Te meer omdat ze ook de btw en de energiebelasting per geleverde kilowattuur vergoed krijgen. De terugverdientijd van zonnepanelen is daardoor teruggebracht tot 5 tot 6 jaar. Zonder saldering zou dat 8 tot 9 jaar zijn.
Hoe werkt salderen na 1 januari 2025?
In de regeling die nu voorligt kunnen particulieren vanaf 2025 nog maar 64 procent van de geleverde stroom salderen. Voor 2026 geldt hetzelfde percentage. Daarna gaan de percentages omlaag, totdat de regeling per 1 januari 2031 helemaal is verdwenen. Particulieren krijgen vanaf die datum alleen nog voor elke afgeleverde kilowattuur een vergoeding. Die spreken ze af in hun contract met de energiemaatschappij.
Bij de jaarafrekening wordt de balans opgemaakt: heeft een huishouden meer elektriciteit geleverd dan is afgenomen, dan krijgt het een vergoeding voor de teveel geleverde stroom; is er meer afgenomen dan teruggeleverd, dan moet het huishouden bijbetalen tegen het gangbare tarief. Door het afschaffen van de salderingsregeling kunnen particulieren er jaarlijks tientallen euro’s op achteruitgaan.
Hoe kan een thuisbatterij de pijn van de afbouw van het salderen verzachten?
Een thuisbatterij kan de overdag opgewekte overtollige energie opslaan. Die elektriciteit is bruikbaar in de nacht of op bewolkte dagen. Op zonnige dagen leveren de zonnepanelen minder stroom aan het net; en op andere momenten hebben klanten minder dure stroom van het net nodig. Gemiddeld leveren particulieren met accu nog maar 40 procent aan het net. Dat scheelt enkele tientallen euro’s op de energierekening.
Er hangt echter wel een stevig prijskaartje aan thuisbatterijen. De prijzen voor accu’s van 10 kilowattuur variëren tussen 4000 en 8000 euro. Ze zijn daardoor na 20 jaar nog lang niet afgeschreven, maar wel grotendeels versleten. Financieel zijn thuisaccu’s voor particulieren daardoor niet zo aantrekkelijk.
Wanneer moet een thuisbatterij worden geregistreerd?
Particulieren en bedrijven moeten hun thuisaccu met een opslagcapaciteit tussen 0,8 en 1000 kilowattuur die op het net is aangesloten, met ingang vanaf het derde kwartaal van dit jaar verplicht registreren via energieleveren.nl. Dat kan door bij de bestaande aanmelding van de zonnepanelen een vinkje aan te zetten bij ”opslag aanwezig”.
Waarom is die aanmelding verplicht?
Vanwege de toenemende drukte op het elektriciteitsnet is de Nederlandse Netcode Elektriciteit vorige week gewijzigd. In sommige regio’s hebben particulieren zoveel elektrisch vermogen aan zonnepanelen geïnstalleerd dat er op zonnige zomerdagen te veel stroom aan het net wordt geleverd. Dat dreigt daardoor overbelast te raken, waardoor het net regionaal kan uitvallen. Energieleveranciers lossen dat op door de vloed aan zonnestroom tegen te houden.
Door de registratie van accu’s kunnen netbeheerders op zonnige dagen rekening houden met de aanwezigheid van een thuisbatterij. Wanneer de accu’s van meerdere huishoudens via internet zijn gekoppeld, kunnen netbeheerders daarvan gebruik maken om het net te balanceren. Overtollige stroom kan naar de accu’s, en bij een tekort kunnen accu’s stroom leveren.
Bovendien biedt dit systeem particulieren –ook zonder zonnepanelen– de mogelijkheid om mee te doen aan de lucratieve stroomhandel: ze kunnen stroom opslaan op de momenten dat die goedkoop is, en verkopen aan hun energiemaatschappij op het moment dat de prijzen hoog zijn.