Kerk & religiePlaatselijk kerknieuws
Het Ziltepad gaat zaterdag open, en ander plaatselijk kerknieuws

Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.

Het eeuwenoude kerkje van Hegebeintum, in Friesland, maakt deel uit van het Ziltepad. beeld RD, Henk Visscher
Het eeuwenoude kerkje van Hegebeintum, in Friesland, maakt deel uit van het Ziltepad. beeld RD, Henk Visscher

Hgk Bunschoten

De hersteld gereformeerde kerk (hgk) in Bunschoten-Spakenburg is vorige week vrijdag toegetreden tot het kerkverband van De Gereformeerde Kerken (DGK). Dat is afgelopen zondag in een kanselboodschap aan de gemeente voorgelezen, meldde het lokale medium De Bunschoter deze week.

De hgk te Bunschoten-Spakenburg is een zelfstandige gemeente van 238 leden die in 2020 losraakte van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV). De DGK zijn een kerkverband met landelijk circa 1600 leden en 10 predikanten, verdeeld over 10 gemeenten. Het ontstond in 2003 uit onvrede over veranderingen en vernieuwingen in de GKV. De DGK zijn bezig om, waarschijnlijk dit najaar, te fuseren met een ander klein kerkverband, de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN).

Ziltepad

Zaterdag vindt de opening plaats van het Ziltepad . Na een succesvolle proef wordt de „pelgrimsroute” langs de Waddenkust verder uitgerold. Het pad, dat je lopend of per fiets langs de „ruige rand van het noorden” voert, krijgt zes nieuwe etappes in Groningen en Friesland. Deelnemers gaan langs de kustlijn, kunnen historische kerken vanbinnen bekijken en in enkele zelfs overnachten. Doel van deze „miniretraites” is om tot bezinning te komen.

Afgelopen jaar startte een proef met de pelgrimsroute langs de kustlijn, dat tot het werelderfgoed behoort. Initiatiefnemers Groninger Kerken en Stichting Alde Fryske Tsjerken vroegen mensen om de route te testen. De belangstelling was overweldigend: in plaats van de verwachte 150 deelnemers waren er meer dan 500. Zij testten drie etappes tussen het Friese Oostrum en het Groningse Hornhuizen.

Vanwege het succes krijgt de proef een vervolg en wordt het aantal etappes uitgebreid. Er komen zes routes bij in Groningen en Friesland (Hijum, Hegebeintum, Holwert, Pieterburen, Usquert en Uithuizermeeden), waarbij de kerken langs de route hun deuren openen. In enkele eeuwenoude gebouwen kun je, als een „echte pelgrim” en op primitieve wijze (op een stretcher), ook overnachten.

Rk-kerk Hoogmade

De Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade. beeld RD, Anton Dommerholt

Op zondag 7 juli wordt de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade weer in gebruik genomen. Dat meldt Samenstromen, het blad van de Clara & Franciscus Federatie. Bisschop Van den Hende van Rotterdam zal de kerk en het altaar wijden.

In november 2019 brandde de kerk volledig af. De torenspits stortte in en het dak van de kerk ging in vlammen op. De brand ontstond door het afbranden van verf tijdens regulier onderhoud.

In 2022 gaf het bisdom toestemming voor herbouw van de kerk in Hoogmade. De bouw is uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de parochiekern Hoogmade-Woubrugge.

De nieuwe kerk telt ongeveer 150 zitplaatsen. De capaciteit kan worden uitgebreid tot 300 plaatsen. De kerk kan ook voor andere bijeenkomsten gebruikt worden die niet strijden met het kerkelijke karakter van het pand.

Baptisten in Koudekerk

De Ontmoetingskerk in Koudekerk aan den Rijn. beeld RD, Anton Dommerholt

Vanaf 7 juli houdt baptistengemeente Ichthus haar kerkdiensten in de Ontmoetingskerk te Koudekerk aan den Rijn. Dat meldt de gemeente op haar website. Het gebouw wordt gehuurd van een ondernemer. Tot nu toe hield de gemeente haar samenkomsten in het schoolgebouw van het Scala College in Alphen aan den Rijn.

In 2021 meldde de protestantse gemeente te Koudekerk aan den Rijn dat de Ontmoetingskerk zou worden afgestoten. In 2022 werd de kerk verkocht aan een ondernemer. De uit 1912 daterende kerk is een beeldbepalend gebouw in het Zuid-Hollandse dorp.

Rk-kerk Oosterhout

De rooms-katholieke Sint-Leonarduskerk in Oosterhout (Gelderland) wordt verkocht aan de gemeente Overbetuwe en krijgt de bestemming Dorpshuis. Dat meldt de nieuwsbrief Hart van Oosterhout.

Naast de kerk wordt een nieuwe sportzaal gebouwd. Het college wil ook de pastorie aankopen. De bedoeling is dat de pastorie onderdeel wordt van het dorpshuis.

De kerk aan de Dorpsstraat is in 1932 gebouwd en verving een kerkgebouw uit 1855. Kenmerkend zijn de hoge zadeldaken. Ook de opzij geplaatste kerktoren heeft een zadeldak.

Boek Martinikerk Sneek

Zo’n 8000 à 9000 mensen bezoeken jaarlijks de Martinikerk in Sneek als toerist of belangstellende. Nu is er een nieuw, uitgebreid boek met alles over de historie en andere wetenswaardigheden.

”Sint Martens Tempel”, zo luidt de titel van het tachtig bladzijden tellende werk dat in opdracht van Stichting Vrienden van de Martinikerk Sneek is geschreven. Het is ontleend aan een gedicht op een gedenksteen in het westerkoor van de kerk. Anne van den Berg, Hessel Jaasma en Jan Visser stelden het boek samen.

Wethouder Petra van den Akker (Cultuur en Kunst) van de gemeente Súdwest-Fryslân kreeg begin deze maand het eerste exemplaar aangeboden van ”Sint Martens Tempel”. Het boek heeft een eerste oplage van 500 exemplaren. Het is te koop in de kerk en ook te bestellen via:  www.vriendenvandemartini@gmail.com .

De gerestaureerde en uitgebreide Martinikerk in Sneek. beeld Sjaak Verboom

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer