Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.
Hhg Benjamin Katwijk
De hersteld hervormde wijkgemeente Benjamin in Katwijk aan Zee heeft kerkgebouw De Fontein gekocht. Dat heeft kerkvoogd H. van Beelen meegedeeld.
Het gebouw aan de Willem de Zwijgerlaan behoorde eerst toe aan de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Katwijk. Deze gemeente is opgeheven. Veel leden hebben zich aangesloten bij de Nederlandse gereformeerde kerk te Valkenburg.
Wijkgemeente Benjamin heeft twintig jaar gekerkt in de UNI-zaal aan de Wethouder D. Ouwehandstraat, die van muziekvereniging Uitspanning na Inspanning (UNI) is. „Het was prima, maar er gaat niets boven een eigen gebouw”, zegt Van Beelen. „Daar zochten we al vijftien jaar naar. Ineens kwam dit kerkgebouw te koop. Er waren tien gegadigden voor, waaronder acht kerkgenootschappen. In Katwijk is nog veel vraag naar kerkruimte. We zijn heel dankbaar.”
De overdracht vindt zaterdag plaats. Dan wordt de Bijbel op de kansel geplaatst en zijn genodigden en gemeenteleden in de gelegenheid om het gebouw te bekijken. De zondag erna wordt de kerk in gebruik genomen en wordt het heilig avondmaal gevierd.
„De kerk hoeft niet verbouwd te worden, alleen het geluid moet vanuit de oude kerkzaal overgebracht worden”, aldus Van Beelen. De Fontein dateert van oorsprong uit 1958 en is in 2009 helemaal vernieuwd. Wijkgemeente Benjamin telt 260 leden. De zondagse kerkdiensten worden door ongeveer 150 kerkgangers bezocht.
De hersteld hervormde gemeente Katwijk bestaat uit drie wijkgemeenten: Benjamin (predikant ds. C.R. van der Toorn, deze wijkgemeente heeft een confessioneel karakter), Elim (ds. H. Lassche) en Adullam (ds. P. den Ouden).
Witte kerkje Baarn
Het Witte Kerkje aan de Kampstraat in het centrum van Baarn gaat in de verkoop. Dat meldt AD/Amersfoortse Courant. De belangstelling voor de diensten van Vrijzinnig Baarn, een afdeling van Vrijzinnigen Nederland, liep terug. De kerk wordt ook gebruikt voor concerten, lezingen en uitvaarten.
Vroeger bezocht toenmalig koningin Juliana hier regelmatig de diensten. Tegenwoordig bestaat de geloofsgemeenschap voornamelijk uit ouderen.
Het Witte Kerkje dateert uit 1893. De zaalkerk heeft een half ingebouwde toren en een opengewerkte achtkantige spits. Het kerkgebouw is enige jaren in medegebruik geweest als gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv) Baarn. Deze gemeente is later samengevoegd met de gkv Soest.
Kerk Oosterhout
Het bisdom Breda en de H. Catharinaparochie hebben meegedeeld dat de Antoniuskerk in Oosterhout is verkocht. De nieuwe eigenaar heeft, aldus het bisdom en de parochie, plannen om het monumentale kerkgebouw te herstellen en toegankelijk te maken. Het gebouw wordt door MOYA (Museum of Young Art) ingericht als kunstpodium.
Brugkerk Veenendaal
De Brugkerk van de hersteld hervormde gemeente te Veenendaal staat in de steigers. Dat heeft ouderling-kerkvoogd Jan Bart meegedeeld.
„Er zaten barsten in de muur, zowel door ouderdom als door wegwerkzaamheden een jaar of vijf geleden. Voor het laatste hebben we schadevergoeding gekregen. De barsten worden weggewerkt en er komen roestvrijstalen draden in de muur om het gebouw stevigheid te geven. Verder wordt het voegwerk nagekeken en zo nodig vernieuwd. De dakconstructie is eveneens verbeterd, zodat er meer stevigheid is ontstaan.”
Het interieur wordt voorlopig niet onder handen genomen, met uitzondering van het orgel, dat in juli gerenoveerd wordt. Bart: „Die interieurrenovatie is op termijn wel nodig, vooral omdat er binnen ook scheuren zichtbaar zijn. Voor het najaar staat het vervangen van het bitumen dak van het voorportaal door duurzame leien op het programma.”
Het werk, dat in mei begonnen is, duurt naar schatting tot de bouwvakantie. De kosten bedragen ongeveer 150.000 euro. Bart: „De kosten voor het onderhoud aan de monumentale kerk stellen de gemeente voor grote uitdagingen.”
De Brugkerk aan de Kerkewijk dateert uit 1887 en is gebouwd in neogotische stijl. Het gemeentelijke monument was tot 2004 een gereformeerde kerk. In 2007 is het kerkgebouw door de hersteld hervormde gemeente van Veenendaal in gebruik genomen.