Minister wil vage arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen ‘uitspitten’
Een intern rapport van uitkeringsinstantie UWV laat zien dat arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen „heel vaak niet goed verifieerbaar, niet goed onderbouwd” zijn. Dat erkent demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken. Ze gaat in gesprek met het UWV. „Mijn ministerie gaat het helemaal uitspitten, om te zorgen dat dit goed in orde komt.”
Om de arbeidsongeschiktheidsregelingen en de uitvoering daarvan is al lang veel te doen. Het bestaande stelsel kent veel hardheden en is veel te ingewikkeld, terwijl het een grote groep raakt: meer dan 800.000 mensen hebben een uitkering voor arbeidsongeschiktheid.
Iemand die arbeidsongeschikt is, moet zich hierop laten beoordelen door een arts. Zo’n beoordeling wijst uit in hoeverre een persoon nog kan werken, wat ook de hoogte van de uitkering bepaalt.
Het AD berichtte vrijdag over een intern rapport van het UWV waaruit zou blijken dat de beoordelingen „zwaar onder de maat” zijn. Het UWV benadrukt zelf dat de rapportages van de beoordelingen door de hoge werkdruk niet altijd goed worden bijgehouden. Maar dit zegt volgens de uitkeringsinstantie niets over de kwaliteit of juistheid van de beoordeling. Verzekeringsartsen kampen met veel administratieve druk en er is ook een groot tekort aan artsen die zo’n beoordeling kunnen doen. Daarom zijn er al tijden lange wachtlijsten.
Van Gennip wil er dus achter komen hoe het zit met de beoordelingen. Ze wijst erop dat het UWV, mede als gevolg van noodingrepen door de bewindsvrouw, de wachttijden heeft weten terug te brengen. Voor de lange termijn moet het hele stelsel op de schop, op basis van adviezen die een belangrijke commissie recent in een rapport opschreef. Scheidend CDA-minister Van Gennip benadrukt dat dit momenteel wordt voorbereid zodat haar opvolger, die over twee weken aan de slag zal zijn, hier tijdig mee kan beginnen.