BuitenlandGeloof in VS
Aanhang Biden wil minder invloed Bijbel, die van Trump juist meer

Tussen aanhangers van de twee presidentskandidaten in de VS bestaan grote verschillen als het gaat om de invloed van de Bijbel en het christelijk geloof op politiek en samenleving.

Zo’n 45 procent van de Trumpaanhangers vindt dat de Bijbel meer invloed op de Amerikaanse samenleving moet hebben. beeld EPA, Erik S. Lesser
Zo’n 45 procent van de Trumpaanhangers vindt dat de Bijbel meer invloed op de Amerikaanse samenleving moet hebben. beeld EPA, Erik S. Lesser

Uit een nieuw rapport van het gezaghebbende Pew Research Center blijkt dat een meerderheid van de Bidenaanhangers (53 procent) van mening is dat de Bijbel geen enkele invloed moet hebben op Amerikaanse wetten. Nog eens 16 procent zegt dat Gods Woord niet veel invloed moet hebben op het overheidsbeleid.

Daar staat tegenover dat 69 procent van de Trumpaanhangers wil dat de Bijbel op zijn minst „enige” impact heeft op de Amerikaanse samenleving. Veruit de meesten van die groep –45 procent van het totaal– vinden dat de Bijbel meer invloed zou moeten hebben.

De uitkomsten staan in het rapport ”Culturele kwesties en de verkiezingen van 2024” van onderzoeksbureau Pew. De bevindingen in de studie zijn gebaseerd op antwoorden die zijn verzameld onder 8749 Amerikaanse volwassenen in de periode 8 tot 14 april.

Officiële religie

Als het gaat om de plaats van het christendom in de Amerikaanse samenleving, is er meer overeenstemming tussen beide groepen. Van de achterban van Biden is 6 procent er voorstander van dat de federale regering het christendom tot de officiële religie van de Verenigde Staten maakt.

Bij de Trumpaanhangers is dat 22 procent. Een veel groter deel van zijn achterban (59 procent) is echter van mening dat de federale overheid christelijke morele waarden zou moeten promoten. Bij de aanhangers van Biden is dat 22 procent. Een meerderheid (58 procent) van de Bidenaanhangers vindt dat de federale overheid dat juist niet moet doen. Bij Trumpaanhangers deelt 17 procent die opvatting.

Op de vraag of ze geloven dat het noodzakelijk is om in God te geloven om een juist moreel oordeel te hebben, antwoordt 45 procent van de Trumpaanhang bevestigend. Een veel kleiner deel van de Bidenachterban (20 procent) ziet het geloof in God als een voorwaarde voor moraliteit en goede waarden.

De verschillen tussen beide groepen worden ook evident als het gaat om ethische opvattingen. Op de vraag of ze denken dat de samenleving beter af is „als mensen van hun huwelijk en het krijgen van kinderen een prioriteit maken”, antwoordt een meerderheid (59 procent) van de Trumpaanhangers bevestigend, tegen slechts 19 procent van de Bidenaanhangers.

Ruim een derde van de Trumpaanhang (37 procent) zegt zich ongemakkelijk te voelen bij vrouwen die de achternaam van hun man niet aannemen als ze trouwen. Onder de Bidenaanhangers is dat slechts 13 procent.

Abortus

Zoals verwacht is het verschil in opvatting ook duidelijk als het gaat om grote ethische kwesties als abortus en gendertransitie. Bijna de helft van de Bidenaanhangers (46 procent) wil abortus in de meeste gevallen als legaal zien, terwijl nog eens 42 procent wetten steunt die abortus in alle gevallen willen legaliseren. Slechts 8 procent van de achterban van Biden vindt dat zwangerschapsafbreking in de meeste gevallen illegaal zou moeten zijn.

Bij de Trumpaanhangers is exact de helft van mening dat abortus in de meeste gevallen illegaal zou moeten zijn. Nog eens 11 procent zegt dat het in alle gevallen illegaal zou moeten zijn. Bijna een derde (28 procent) van de Trumpaanhangers is er voorstander van om abortus in de meeste gevallen legaal te maken.

Als het gaat om de beschikbaarheid van anticonceptie is een meerderheid van zowel Trump- als Bidenaanhangers voorstander van een ruime toegang tot anticonceptiemiddelen. Bij de Bidenkiezers is dat 93 procent en bij de achterban van Trump 66 procent.

Op het punt van genderidentiteit zijn Trumpaanhangers bijna unaniem (90 procent) in de overtuiging dat het geslacht van een persoon wordt bepaald door het biologisch geslacht. Van de Bidenaanhangers stemt 59 procent in met de stelling dat een persoon een andere identiteit kan hebben dan diens biologisch geslacht.

Gevraagd in hoeverre men zich comfortabel voelt als mensen genderneutrale voornaamwoorden gebruiken zoals zij/hen, in plaats van hij of zij, zegt 66 procent van de Bidenaanhang daar geen enkele moeite mee te hebben. Een vijfde van de Trumpaanhangers deelt die mening.

rd.nl/verkiezingenvs

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer