Muziek
Sir John Eliot Gardiner krijgt Concertgebouw Prijs

De Concertgebouw Prijs is toegekend aan Sir John Eliot Gardiner. De beroemde Engelse dirigent en koorleider ontvangt de prijs op dinsdag 19 januari 2016 tijdens een feestelijk galadiner in de Grote Zaal van het Koninklijk Concertgebouw.

Redactie muziek
Sir John Eliot Gardiner. Beeld Sim Canetty Clarke
Sir John Eliot Gardiner. Beeld Sim Canetty Clarke

Dat meldde het Concertgebouw maandagmiddag. Gardiner krijgt de onderscheiding vanwege „de belangrijke bijdrage die hij over een langere periode heeft geleverd aan het artistieke profiel van de Amsterdamse concertzaal”, aldus het persbericht.

Het Concertgebouw noemt Gardiner „een van de meest productieve Britse dirigenten van deze tijd”, die wordt gezien als „een sleutelfiguur in de ontwikkeling van de historische uitvoeringspraktijk, van de vroege barok tot en met de twintigste eeuw.”

Gardiner is oprichter en artistiek directeur van The Monteverdi Choir, de English Baroque Soloists en het Orchestre Révolutionnaire et Romantique. Daarnaast is hij een veelgevraagd operadirigent en gastdirigent bij grote internationale orkesten.

Simon Reinink, algemeen directeur van het Concertgebouw, zegt dat Gardiner al decennialang een „warme muzikale relatie” met het Concertgebouw heeft. „Tot op de dag van vandaag is hij een graag geziene gast in Amsterdam, vaak samen met zijn eigen, onovertroffen Monteverdi Choir, dat dit jaar zijn 50-jarig jubileum viert.”

De Concertgebouw Prijs wordt in januari voor de negende keer uitgereikt. Het betreft een initiatief van de directies en besturen van het Concertgebouw en het Concertgebouw Fonds. Eerder kregen Cecilia Bartoli (2004), het Beaux Arts Trio (2006), Bernard Haitink (2007), het Koninklijk Concertgebouworkest (2009), Maurizio Pollini (2010), Thomas Hampson (2011), Janine Jansen (2013) en Yo-Yo Ma (2014) de prijs: een plastiek en een permanente vermelding van de laureaat op een plaquette in de gang bij de solistentrap van de Grote Zaal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer