BinnenlandKabinetsformatie
Wilders: We zijn eruit! Een nieuw kabinet! Sophie Hermans genoemd als potentiële vice-premier VVD

Het nieuwe kabinet is rond, er is een „akkoord over alles” bereikt, meldt PVV-leider Geert Wilders op X.

Geert Wilders (PVV) arriveert voor de formatiegesprekken met de formerende partijen PVV, VVD, NSC, BBB en formateur Richard van Zwol. beeld ANP, Robin Utrecht
Geert Wilders (PVV) arriveert voor de formatiegesprekken met de formerende partijen PVV, VVD, NSC, BBB en formateur Richard van Zwol. beeld ANP, Robin Utrecht

“We zijn eruit!”, schrijft Wilders in het berichtje. Vlak voor zijn tweet was Wilders samen met BBB-leider Caroline van der Plas naar buiten gekomen na het overleg bij de formateur. Journalisten dachten aanvankelijk dat hun plotselinge aankondiging dat „ze eruit zijn" een grap was.

Geert Wilders (PVV) hield dinsdag formatiegesprekken met de formerende partijen PVV, VVD, NSC, BBB en formateur Richard van Zwol. De partijen praatten over de verdeling van de kabinetsposten.

Rondzingen

Haagse bronnen melden aan RTL Nieuws dat de PVV vijf bewindspersonen krijgt, NSC en VVD beiden vier en de BBB twee. Namen zijn nog niet officieel meegedeeld, wel zingen er allerlei namen rond.

Zo wordt Sophie Hermans genoemd als potentiële vice-premier bij de VVD. Eddy van Hijum wordt genoemd als beoogd vice-premier voor NSC. Bij de BBB wordt Mona Keijzer genoemd. En bij de PVV Fleur Agema.

PVV, VVD, NSC en BBB kwamen medio mei al tot overeenstemming over de inhoud. De afgelopen weken werd onderhandeld over de verdeling en invulling van de ministersposten. Zeker is dat voormalig topambtenaar Dick Schoof premier wordt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer