Prinsessen aan de praat: niet meer zeggen dan je kwijt wilt
Prinses Amalia weet nog niet of ze geloofsbelijdenis gaat afleggen. En Alexia weet niet wat ze gaat studeren, en waar.
Als ze al een idee hebben, houden ze in elk geval zorgvuldig de kiezen op elkaar tijdens het persgesprek dat het koninklijke gezin geeft na de jaarlijkse fotosessie voorafgaand aan de zomervakantie. Niet meer zeggen dan je kwijt wilt, is een les die een prins of prinses van jongs af aan wordt bijgebracht.
Zonneschijn en bewolking wisselden elkaar vrijdag af toen het gezin in de tuin van Paleis Huis ten Bosch poseerde. Samen, apart, alleen de ouders of alleen de kinderen. Iets naar links, iets naar rechts, de instructies van de fotografen worden gewillig opgevolgd. Poedel Mambo heeft intussen zo zijn eigen bezigheden. Aan ganzenkeutels ruiken, vogels op de vlucht jagen, en ongehoorzaam zijn als hem dat het best uitkomt. Zo van: pak me dan als je kan.
Prinsessenharen wapperen in de wind. „Problematisch”, vindt Amalia. Waarna ze Mambo in het Spaans vermaant. Hondje komt de tassen van de pers inspecteren. „Bomcheck”, grappen de eigenaren. „Wie heeft er eten in zijn tas?” vraagt de kroonprinses.
Catechisatie
Later schuift het koninklijk gezin met verslaggevers rond de tafel, om vervelende en minder vervelende vragen te beantwoorden. De kroonprinses heeft catechisatie gevolgd, vertelt ze. Toen kwam corona, en daarna de perikelen rond haar studentenleven. Daardoor is ze ermee gestopt. Over het afleggen van geloofsbelijdenis doet ze nog geen mededelingen.
Op de Universiteit van Amsterdam kreeg Amalia te maken met pro-Palestinaprotesten. Die leidden tot wel wat meer stress rond de tentamens, zegt ze. De resultaten van de afgelegde proef? Over twee weken pas bekend.
De koning krijgt een andere minister-president naast zich. Elf jaar contact met premier Rutte verliep uitstekend, zegt hij. En met de opvolger gaat het vast ook wel goed. De koning herhaalt wat hij als zijn taak ziet: „In een land dat polariseert, zijn bruggenbouwers nodig.”
Een tegenstelling kwam de afgelopen week openbaar, toen prinses Laurentien richting het ministerie uit haar slof schoot over de toeslagenaffaire. Haar zwager de koning wil er niet meer over kwijt dan dat het fantastisch is dat mensen werken aan oplossingen voor de getroffen ouders, en dat de minister verantwoordelijk is.
Over Alexia gaat het gerucht dat ze in Groningen gaat studeren. Het is een van de universiteiten waar ze zich heeft ingeschreven, wil ze wel kwijt. Een keuze is nog niet gemaakt, en de studierichting zegt ze ook nog niet.
Amalia krijgt nog een vraag over haar kniebuiging voor het Spaanse koningspaar: past dat bij een moderne vrouw? Ze heeft haar antwoord klaar: het is een traditie. Ook een teken van respect, en „dat past ook in deze tijd”.