Kerk & religieQuotes uit de kerk
„Ik bid dat Israël op de knieën gaat”

Wekelijkse blik op de kerkelijke bladen en blogs, aangevuld met citaten uit de kerkelijke wereld.

Redactie kerk
beeld RD
beeld RD

„De ontmoeting met Yotham vindt plaats vlak na 7 oktober, de dag dat Hamas Israël binnenviel en daar de meest gruwelijke daden beging. Yothams broer is nu als militair in Gaza. Daarover zegt hij: „Mijn broer Tom maakt daar dingen mee die je als mens nooit zou mogen meemaken. Dus bid alsjeblieft voor hem.”

Yotham is dus opgevoed in een Messiaans-Joods gezin, met nog zes broers en zussen. „Maar ik leefde niet echt met Jesjoea. Met één been stond ik in de wereld, met het andere been in het geloof. Ik ging van het ene feestje naar het volgende, maar voelde me allesbehalve prettig. In ons gezin was ook vaak veel spanning en verdriet.”

Jeruzalem. beeld Geert de Korte

Vorig jaar overleed Yothams jongere broer. Hoewel het niet helemaal onverwachts kwam, was de klap toch groot. Zijn broer was een zeer beschadigd persoon, die enorm met zichzelf in de knoop zat.

„Zijn dood heeft mij diep geraakt”, vertelt Yotham, „mijn broer was behalve verslaafd aan alcohol en drugs, ook transgender. Met diverse operaties –in het buitenland– heeft hij zijn lichaam laten veranderen. En dat veroorzaakte letterlijk en figuurlijk veel pijn. In zijn leven was ook geen plaats meer voor God. De laatste maanden van zijn leven ben ik veel bij hem geweest. Uiteindelijk is hij bezweken aan zijn alcohol- en drugsgebruik én aan de complicaties van zijn geslachtsaanpassende operaties.”

Het overlijden van zijn broer schudt Yotham wel wakker. „Waar ga ík naartoe als ik sterf? Waarvoor leef ik eigenlijk?” vraagt hij zich af. Jarenlang is hij van het ene feestje naar het volgende gehuppeld. Uitgaan en drank: moest hij zo de rest van zijn leven doorbrengen? „God dacht daar anders over en Hij heeft me dat duidelijk laten inzien”, vertelt Yotham. „Wie ertoe doet in mijn leven, namelijk Jezus Christus. En komend vanuit verdriet en leegte mag ik nu leven in Zijn volheid.”

Vorig jaar is Yotham 30 jaar geworden. „Eigenlijk mijn eerste verjaardag die waarde heeft”, zegt hij, „omdat ik nu echt een nieuwe schepping ben in Jesjoea HaMasjiach.”

En op mijn vraag wat nu zijn wens is voor zijn volk: „Ik bid dat Israël op de knieën gaat en Jesjoea zal aannemen. Hij belooft het beste: eeuwig leven, met Hem.”

IB Magazine, uitgave van Stichting Israël en de Bijbel, sprak met Yotham Segal uit Israël.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer