Binnenland
Yeşilgöz spreekt van mooie uitslag voor VVD bij EU-verkiezingen

VVD-leider Dilan Yeşilgöz wil niet spreken van een teleurstelling na het verlies van een zetel bij de Europese verkiezingen donderdag. „Nee natuurlijk niet. We hebben een mooie uitslag. Meer zetels is altijd beter. Dat is bij verkiezingen altijd het geval”, zei ze vrijdag bij de inloop van de wekelijkse ministerraad. Volgens haar is er „echt een hele stevige basis om verder door te gaan in Europa”.

De VVD raakt 1 zetel kwijt in het Europees Parlement en komt uit op 4 zetels, zo gaf de exitpoll van Ipsos I&O/NOS vlak na sluiting van de stemlokalen aan. Zondagavond volgen via het ANP de uitslagen op basis van de getelde stemmen.

Partijgenoot en stikstofminister Christianne van der Wal hoopt dat er zondag een vijfde zetel bijkomt. „Het is nog even afwachten, maar ik ben natuurlijk positief”. Van der Wal noemt het verlies „toch jammer, want je wil altijd winnen”. Ze vindt dat lijsttrekker Malik Azmani „het supergoed heeft gedaan”. Wel erkent ze dat het dit keer vooral tussen de PVV en GroenLinks-PvdA ging „die het heel goed hebben gedaan”. Ze vindt het wel „zorgelijk en jammer” dat veel kiezers, ook eerdere VVD-stemmers, niet gaan stemmen voor Europa terwijl hier wel veel thema’s spelen die mensen in Nederland raken.

Yeşilgöz was op de uitslagenbijeenkomst van haar partij in Rotterdam snel weg. Ze liet zich niet meer in de zaal zien nog voordat de eerste exitpoll binnenkwam. De liberale partijleider waagde zich niet aan een verklaring van de uitslag, waarbij de PVV van Geert Wilders 7 zetels haalde. „Ik vind het een mooie uitslag met een stevige basis nogmaals.”

Dat ze als VVD-leider nu in korte tijd opnieuw van de PVV verliest, vindt ze „niet raar” gezien de winst die Geert Wilders in november boekte bij de landelijke verkiezingen. Tegelijk wijst ze op het hoofdlijnenakkoord dat haar partij na zes maanden sloot met PVV, NSC en BBB en „wat ongeveer het VVD-verkiezingsprogramma is”. Volgens haar betekent dat „dat we het hier aardig doen”.

Ze zei dat er „veel is gebeurd, alle kanten op. Er zijn partijen helemaal verdwenen. Er zijn partijen gegroeid, kleiner geworden. En uiteindelijk moet je met elkaar je daarin inzetten voor het Nederlands belang. En voor ons is daar heel veel ruimte voor om door te gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer