Binnenland
Formatie overschaduwde EU-campagne, vinden campagneleiders

De formatie overschaduwde de campagne voor de Europese Verkiezingen. Dat zeiden campagneleiders of mensen die nauw bij de campagne betrokken waren van een reeks partijen, vrijdagochtend bij een terugblik in Den Haag. De PVV was niet aanwezig.

„Alles gaat over de formatie. Dat was deze campagne heel duidelijk”, zei Benjamin van Es (VVD). Voor zijn partij betekende dat „dat je je moet inhouden voor een deel. Je wilt het proces van de formatie ook niet in de wielen rijden.”

Simone Borgstede van NSC beaamde dat. „Pas toen de deur openging en het hoofdlijnenakkoord lag er, konden wij ons verhaal weer vertellen.” NSC had volgens Borgstede de „armen op de rug” in de campagne. De BBB niet, zei Tjeu Berlijn: „Wij hebben er niet zoveel last van gehad. We zijn gewoon doorgegaan met wat we altijd doen”, namelijk een stabiele partij opbouwen.

Europese verkiezingen hebben ook altijd een „nationale component”, merkte Laura Vissenberg (GroenLinks-PvdA). Ze noemde de verkiezingen „deels een referendum over de formatie”.

„Door de formatie is veel minder aandacht geweest voor de Europese verkiezingen”, zei ook Hielke Onnink (CDA). Hij verwachtte dat dat deze week ook het geval zou zijn omdat de coalitiepartijen bewindslieden zouden presenteren, maar dat is nog niet gebeurd. „Erg nobel.”

Wieke Paulusma (D66): „Ik ben blij dat de campagne op een gegeven moment op gang kwam. Laten we de volgende keer veel eerder beginnen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer