Binnenland
Pastoor geslagen tijdens uitvaartdienst: voorwaardelijke boete

Een 34-jarige Volendammer die eind januari in de Sint-Vincentiuskerk in zijn woonplaats een pastoor sloeg, heeft daarvoor maandag van de politierechter in Alkmaar een voorwaardelijke boete van 600 euro gekregen. De straf was gelijk aan de eis van de officier van justitie.

ANP

Jeroen H., maandag niet aanwezig in de rechtszaal, stapte op 31 januari in verwarde toestand en met een agressieve blik de kerk binnen toen daar net een uitvaartdienst aan de gang was. Hij ging eerst als een Christusfiguur op het altaar staan, waarna hij op de pastoor afstapte. Toen die H. vroeg wat hij in de kerk deed, gaf die hem met zijn onderarm een klap in zijn hals. Medewerkers van de kerk overmeesterden de man vervolgens en droegen hem over aan de politie.

„Ernstig, maar ook zorgelijk”, vond de officier van justitie de gedragingen. Volgens haar is uit alle verklaringen gebleken dat de pastoor „uit het niets” werd geslagen. Zij kreeg voorafgaand aan de zitting door dat H. afgelopen vrijdag acuut is opgenomen in een psychiatrische kliniek. „Hij glijdt steeds verder af”, aldus de aanklaagster. Overvloedig gebruik van drank en drugs is daarvan een voorname oorzaak, zei ze, en speelde ook eind januari een rol. H., maandag ook niet vertegenwoordigd door een advocaat, was volgens haar toen „heel erg in de war”.

De reclassering heeft geadviseerd H. psychisch te laten onderzoeken, maar volgens de officier van justitie is dat zinloos omdat hij zelf niet wil worden geholpen. Omdat over zijn toerekeningsvatbaarheid niets was te zeggen en omdat de Volendammer zich niet eerder heeft schuldig gemaakt aan mishandeling, vroeg ze de politierechter de zaak af te doen met een voorwaardelijke geldboete van 600 euro.

De rechter, die de eis overnam, noemde het een goede zaak dat H. in elk geval voorlopig psychiatrische zorg krijgt. „In Volendam heeft iedereen zo genoeg van hem, dat de politie bang is dat burgers zelf ingrijpen. Dat willen we niet.” Hij sprak van „een lang en moeilijk verhaal. Want hoe krijg je zo iemand weer in het gareel?” Ook hij noemde het voorval in de kerk „zeer ernstig”.

H., die zich maandag ook moest verantwoorden voor de diefstal van een pakje shag, heeft bekend de pastoor te hebben geslagen. Volgens hem zou hij eerst een duw hebben gehad. Hem wacht minimaal nog één strafzaak over de stalking van een ex-vriendin.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer