Binnenland
Klimaatmars op Zuidas met boodschap aan grote bedrijven

De Amsterdamse Zuidas vormt vrijdag het decor van een grote klimaatmars. Diverse organisaties, waaronder Milieudefensie, Oxfam Novib en vakbond FNV, organiseren de mars om „goede klimaatplannen” te eisen van grote bedrijven die er kantoor houden.

ANP

De boodschap is onder meer gericht aan banken, advocatenkantoren, accountants en consultants. Die kunnen vanuit hun rol veel meer doen om klimaatverandering te beperken, vindt de zogeheten Klimaatcrisis Coalitie. Tijdens eerdere klimaatmarsen richtten de betogers zich meer op de overheid.

„Wij vinden het tijd dat bedrijven verantwoordelijkheid nemen om hun uitstoot te verminderen. Vooral nu steeds duidelijker wordt dat grote vervuilende bedrijven hun beleid bijna niet veranderen”, verwoordt Milieudefensie het.

De vorige landelijke klimaatmars werd november vorig jaar gehouden. Net als bij eerdere marsen kwamen daar tienduizenden betogers op af.

Tijdens het podiumprogramma ontstond toen controverse over een Palestijnse activiste die de omstreden leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ had uitgesproken. De bekende klimaatactiviste Greta Thunberg speelde daar ook een rol in, onder meer door de pro-Palestijnse actievoerder de microfoon terug te geven nadat die was afgekapt. Een andere aanwezige, die zich niet kon vinden in de verbreding van het protest naar het Palestijns-Israëlische conflict, ontnam Thunberg vervolgens het woord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer