Binnenland
FNV op de bres voor demonstratierecht bij UvA

Vakbond FNV gaat „namens medewerkers van de Universiteit van Amsterdam” met het college van bestuur van de onderwijsinstelling praten over onder meer het demonstratierecht.

„De universiteit hoort een plek te zijn waar de academische gemeenschap in vrijheid meningen en kennis kan uitwisselen. Helaas is deze vrijheid de afgelopen periode in gevaar gekomen door geweld en ervaren onveiligheid”, licht FNV-bestuurder David Schreuders toe.

Medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) eisen dat een onafhankelijk toetsingsorgaan de samenwerkingen onderzoekt met „buitenlandse instellingen die mogelijk medeplichtig zijn aan mensenrechtenschendingen of schendingen van het internationaal recht”, zegt de FNV verder. Uit een raadpleging van FNV-leden op de universiteit blijkt bovendien dat een overgrote meerderheid dit steunt.

De FNV-leden ondersteunen ook de eis dat de UvA de banden verbreekt met instellingen, organisaties en bedrijven die medeplichtig zijn, zegt de bond. Ze vindt dat werknemers ook het recht hebben op een werkplek „waar zij niet, direct of indirect, mee hoeven werken aan schendingen van het recht”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer