Onderwijs & opvoedingKoopzondagen 
Precies evenveel raadsleden voor als tegen verruiming aantal koopzondagen Hoeksche Waard

De gemeenteraad van de Hoeksche Waard is opnieuw niet tot een besluit gekomen over de verruiming van het aantal koopzondagen. De stemverhouding over het voorstel was dinsdagavond exact gelijk: achttien tegen achttien.

Bord van Nieuw-Beijerland. beeld ANP Koen Suyk 
Bord van Nieuw-Beijerland. beeld ANP Koen Suyk 

De discussie rond de zondagsrust speelt al geruime tijd in de Zuid-Hollandse gemeente. Uit een vorig jaar gehouden onderzoek onder inwoners blijkt dat een meerderheid voor keuzevrijheid van ondernemers is om wel of niet op zondag open te gaan.

Winkelen op zondag is nu al in de grotere kernen van de Hoeksche Waard toegestaan. Oud-Beijerland en Puttershoek kennen twaalf koopzondagen per jaar. De wens om het aantal koopzondagen uit te breiden bestaat met name bij de grotere supermarkten. Volgens filiaalhouder Merijn van der Borst van de Dirk in Oud-Beijerland „willen steeds meer tweeverdieners op zondag gewoon hun boodschappen kunnen doen”.

SGP-fractievoorzitter Gerjan Neele denkt daar anders over. „De kleinere kwetsbare ondernemers willen dit niet. Die laat het college in de kou staan.” Johan Louwen van de supermarkt in Goudswaard is ook tegen de verruiming van de zondagsopenstelling. „Of het nou om 52, 26 of 1 koopzondag gaat, voor mij telt alleen de 0. Ik ben er principieel op tegen.” Martin Luijendijk van de Plus Numansdorp spreekt van een „zorgwekkende ontwikkeling”. Hij voorziet dat veel kleinere winkeliers niet open willen vanwege de sociale druk, maar daardoor zoveel omzet mislopen dat ze eigenlijk wel gedwongen zijn hun deuren te openen. „Een vrije keuze, zoals het college zegt, is er dus niet”, stelt hij. In juni stemt de raad nogmaals over het voorstel.

Ds. J. van Rijswijk, predikant van de Gereformeerde Gemeente in Oud-Beijerland, uitte al eerder namens een groot aantal kerken in de gemeenteraad zijn zorgen. „De plannen voor verruiming stellen ons zeer teleur”, aldus de predikant. De predikant vreest dat het Hoeksche Waard net zo zal vergaan als Rotterdam. „In het begin werd daar echt rekening gehouden met de kerken. Maar dat werd stapsgewijs minder. Er kwamen steeds meer evenementen en kerken werden gedwongen vroeger of later te beginnen. Als de weg eenmaal open is zullen er steeds meer aanvragen komen. Dat zal de rust in en om de kerken niet ten goede komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Koopzondag

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer