EconomieZondagsrust

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel. „Het is toch het levenswerk van je ouders.”

Eduard Sloot, ND
23 March 2024 15:09
Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Maandag 25 maart krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn. beeld Anke Bot
Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Maandag 25 maart krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn. beeld Anke Bot

Tjerk ‘t Lam loopt dezer dagen trots, maar ook met „een knoop in de maag” door zijn Plus-supermarkt Bieshof in Dordrecht. De supermarkt die door zijn ouders is opgebouwd, krijgt over een week een andere naam op de gevel.

De jonge christelijke ondernemer hecht vanuit zijn geloof aan een wekelijkse rustdag. Maar voor een supermarkt die elke zondag dicht is, ziet hij financieel geen toekomst. „Het is met mixed feelings, maar we staan volledig achter onze beslissing. En we hebben de overdracht goed voorbereid. Dan is het goed dat het op gegeven moment zover is.”

Hoe bent u tot het besluit gekomen om te stoppen?

„Drie jaar geleden ben ik in het familiebedrijf gekomen met de ambitie het over te nemen. Mijn ouders zijn 54 en 53 en die vonden het na dertig jaar ondernemerschap wel lekker om het iets rustiger aan te doen. Toen het moment van overname vaker ter sprake kwam, ben ik actiever gaan onderzoeken hoe de toekomst van de winkel eruit ziet. Toen heb ik geconcludeerd dat als wij principieel op zondag de deuren dicht willen houden, dat er voor mij en mijn vrouw Lydia op termijn onvoldoende perspectief is. Daarom zet ik het familiebedrijf niet voort. Als gevolg daarvan hebben mijn ouders besloten de Bieshof te verkopen.

Er is geen acute noodzaak om te stoppen met de winkel. Mijn ouders gaan ook door met onze andere Plus-supermarkt in Dordrecht, die ook op zondag gesloten is. Maar mijn uitgangspositie is anders. Ik moet volop investeren om de winkel over te nemen en daarna nog jaren verder.”

Waarom is er te weinig perspectief?

„In een stadse omgeving zoals Dordrecht is er meer behoefte aan winkels die altijd open zijn. De omzet van supermarkten op zondag neemt jaar op jaar enorm toe. De concurrentie is er ook heviger. Wij zitten met onze winkel strak tegen een Albert Heijn aan die wél op zondag open is. Je verliest daardoor niet alleen omzet op zondag, maar ook doordeweeks. Mensen die op zondag ergens hun weekboodschappen doen, gaan ook op dinsdag of donderdag naar de winkel waar ze hun standaard loopje hebben.”

Als je dicht bent op zondag, verlies je niet alleen omzet op zondag, maar ook doordeweeks

Was het een moeilijk besluit?

„Absoluut en ook wel emotioneel. Twee supermarkten hebben is ongelooflijk leuk: het is een heel dynamisch wereldje waarin alles precies moet kloppen. Dat zeg je vaarwel. En het is toch ook het levenswerk van je ouders die daar dertig jaar mee bezig zijn geweest. Dus ja, het heeft wel wat consequenties. Maar als het gaat over het besluit om de winkel op zondag gesloten te houden: dat was geen moeilijk besluit.”

Waarom vindt u het zo belangrijk op zondag gesloten te blijven?

„Omdat we geloven dat we die zondag van onze Schepper hebben gekregen om te rusten en collectief bezig te zijn met dingen waar het écht over gaat in het leven. En die rust vinden we niet alleen belangrijk voor onszelf, maar ook voor onze medewerkers.”

Was er druk vanuit de winkeliersvereniging of de landelijke organisatie van Plus om op zondag open te gaan?

„Nee. Het basisprincipe van Plus is wel: alles voor de klant. Dus als je op het landelijke kantoor hiernaar vraagt, word je geacht open te zijn als dat mogelijk is. Tegelijk is Plus een coöperatie van zelfstandige ondernemers. Je hebt de vrijheid eigen keuzes te maken. Er zit geen harde structuur achter die je oplegt op zondag open te zijn.”

Had u christelijke klanten die juist bij u boodschappen deden omdat u op zondag gesloten was?

„In Dordrecht hebben we sinds 2014 koopzondagen. In het begin zagen we veel christenen uit Dordrecht die gerust zes, zeven supermarkten voorbij reden om bij ons boodschappen te doen, uit solidariteit. Dat effect is wel afgenomen. Dat begrijp ik ook, want iedereen heeft ook een winkel om de hoek. Ik ervaar dat niet als een gebrek aan steun van geloofsgenoten. Dat is gewoon hoe het werkt.”

Als je een supermarkt bent in stedelijk gebied en de concurrentie is op zondag wel open, dan kun je eigenlijk geen supermarkt runnen zonder op zondag open te zijn

In hoeverre kun je als christelijke ondernemer nog een winkel runnen als je niet op zondag open wilt zijn?

„Er zijn nog wel gemeenten met een overwegend christelijke gemeenteraad waar op zondag geen winkels open zijn. Het is ook afhankelijk van het type winkel. Ik denk dat klanten bij een speciaalzaak nog wel begrip op kunnen brengen dat die winkel op zondag dicht is. Maar dat is minder het geval bij een supermarkt. Als je –zoals wij– een supermarkt bent in stedelijk gebied en de concurrentie is op zondag wel open, dan kun je eigenlijk geen supermarkt runnen zonder op zondag open te zijn.”

Gaat de nieuwe eigenaar de winkel wel op zondag openen?

„Hij gaat niet direct op zondag open. Maar vanaf het moment dat hij dat georganiseerd krijgt, is dat wel de bedoeling. Maatschappelijk gezien vind ik dat jammer, want je ziet dat de zondag als dag van collectieve rust verdwijnt. Alles jaagt meer en meer door op zondag. Maar tegelijk vind ik het volkomen logisch dat de nieuwe ondernemer de winkel op zondag wil openen. Als het niet nodig was geweest, waren wij met de winkel doorgegaan.”

Wat gaat u nu doen?

„Dat weet ik nog niet. Tot nu toe ben ik druk geweest met de overdracht. Ik wilde rust en duidelijkheid creëren voor mijn medewerkers. Ik heb wel wat gesprekken gepland over een nieuwe baan voor na 23 maart. Om meerdere redenen heb ik daar wel vertrouwen in. Er is genoeg werk in Nederland. Daarnaast hebben we ons besluit genomen in het geloofsvertrouwen dat er voor ons wordt gezorgd. Dus ik geloof echt: er gaat nu een deur dicht, maar er gaat weer een andere deur open.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer