Binnenland
Provincie Overijssel staat stil bij overleden Statenlid Brink

Het provinciebestuur van Overijssel heeft woensdag stilgestaan bij het overlijden van Rick Brink, de fractievoorzitter van het CDA in Provinciale Staten. Brink overleed bijna drie weken geleden op 38-jarige leeftijd. Na een moment van stilte overhandigde Andries Heidema, de commissaris van de Koning, een boek met condoleances uit de provincie aan de familie van Brink.

Heidema begon de Statenvergadering met een ‘in memoriam’. „Heel vreemd om nu die lege plek te zien”, zei de commissaris, doelend op de plaats in de Statenzaal waar Brink met zijn rolstoel altijd stond. De Hardenberger werd geboren met een zeldzame afwijking, die zorgde voor broze botten. Brink bleef daardoor klein (1,04 meter) en was gebonden aan een elektrische rolstoel. Als CDA-politicus was hij van 2019 tot 2021 de eerste officieuze minister van gehandicaptenzaken, een door KRO-NCRV opgezette functie om mensen met een beperking te vertegenwoordigen.

„Met zijn komst naar het provinciehuis veranderde er daadwerkelijk iets”, aldus Heidema. „Meer dan ooit werden we ons bewust van gelijke kansen voor iedereen.” Aanvankelijk legden medewerkers van de provincie steeds een verhoging voor het spreekgestoelte als Brink in de Statenzaal naar de microfoon kwam. „Maar Rick wilde geen bijzondere behandeling. En dus werd gezorgd voor een in hoogte verstelbaar spreekgestoelte”, aldus de CdK. „Het is een tastbaar voorbeeld van hoe Rick de wereld zag en hoe hij ermee om wilde gaan.”

Heidema omschreef Brink als een verbinder, een positief ingestelde man die met humor serieuze zaken aankaartte. „Laten we Rick niet vergeten. Laten we hem eren door in zijn geest te handelen. Door ons werk serieus te blijven nemen, op positieve wijze met elkaar het gesprek aan gaan, en keer op keer de verbinding zoeken. Ook als het een keer tegen zit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer