BinnenlandNieuwe podcast NPV
NPV komt met podcast over abortus; Emily voelde zich onder druk gezet om zwangerschap af te breken

Niet preken voor eigen parochie, wel zorgen dat meer Nederlanders gaan nadenken over de discussie rond abortus. Dat is het doel van een nieuwe podcast van de NPV.

De Mars voor het Leven in 2023. De NPV lanceert een nieuwe podcast over abortus. beeld Dirk Hol
De Mars voor het Leven in 2023. De NPV lanceert een nieuwe podcast over abortus. beeld Dirk Hol

De podcastserie, die vanaf mei maandelijks verschijnt, draagt de naam ”De Podcast van je Leven!” en wordt gepresenteerd door Chris Develing. Hij is beleidsadviseur van de NPV. Het eerste seizoen van de podcast staat volledig in het teken van abortus, zegt Develing. „Mogelijk volgen daarna thema’s als euthanasie of transgenderisme.”

Emily Nuijten is te gast in het eerste gesprek, dat al online staat. Zij kreeg tijdens haar zwangerschap te horen dat haar kindje een hersenafwijking had. Artsen wezen haar tijdens meerdere gesprekken op de optie voor abortus, hoewel ze zelf direct aangaf dit niet te willen. „Ik werd door hen aan het twijfelen gebracht”, vertelt ze, doelend op de artsen. „Ze bleven benadrukken dat mijn zoontje misschien alleen maar zou kunnen liggen en met zijn ogen kon knipperen.” Het jongetje is inmiddels drie jaar oud en hoewel hij wat achterloopt in zijn ontwikkeling, is Nuijten nog altijd blij met haar keuze om hem geboren te laten worden. Het scenario dat in het ziekenhuis werd geschetst, is niet uitgekomen.

Chris Develing, beleidsadviseur bij de NPV, presenteert de nieuwe podcast. beeld NPV

„Met zo’n verhaal hopen we het gesprek onder artsen aan te zwengelen”, zegt Develing. „Over de protocollen tijdens dat soort gesprekken en over de vraag of ze misschien onbedoeld grenzen overgaan bij mensen zoals Emily, die zich onder druk gezet voelde om een abortus te plegen.”

In volgende afleveringen komen onder meer Arthur Alderliesten, directeur van Schreeuw om leven, en filosoof Henk Jochemsen aan het woord. Maar ook mensen van buiten het prolifekamp komen aan bod. Zo hoopt presentator Develing in gesprek te gaan met feministe Caroline Franssen. „Zij sluit de ogen niet voor de werkelijkheid van abortus; dat het gaat om het doden van een kind en dat er achteraf spijt kan zijn. Tegelijkertijd vindt ze dat abortus moet kunnen. Ik hoop op een open gesprek met elkaar over onze standpunten.”

Develing zegt onder meer te hopen dat meer mensen door de podcast na gaan denken over de discussie rond abortus. „Veel mensen zijn voorstander van abortusrechten omdat dat nu eenmaal mainstream is. Het debat is vaak eenzijdig. Kritiek op abortus is al snel vrouwenonderdrukking. Ik denk dat er genoeg mensen zijn die meer verdieping zoeken.”

”De Podcast van je Leven!” is te beluisteren via iTunes, Spotify, YouTube en de website van de NPV.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Abortus
Pro Life

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer