Binnenland
Omwonenden Schiphol: plannen Harbers stellen weinig voor

Belangenvereniging Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder vindt de plannen van het demissionaire kabinet voor Schiphol weinig voorstellen. „De minister borduurt toch weer voort op de weg van: hier wat geven en daar wat nemen”, zegt een woordvoerder. „Zo komen we er niet.”

Dat het aantal nachtvluchten wordt teruggebracht en dat de luidste toestellen ’s nachts worden geweerd, noemt de actiegroep goed. „Daar moet je blij mee zijn”, zegt de woordvoerder. Tegelijkertijd wijst de organisatie erop dat er over het hele jaar toch meer gevlogen mag worden. Het totaal aantal vluchten mag stijgen van 452.500 naar 460.000 of 470.000. „Stillere vliegtuigen helpen niet met het oplossen van het probleem. Het zijn er gewoon te veel”, zegt de woordvoerder.

De belangenvereniging spreekt van een soort „uitwisselkunstje”. „Dit is nog steeds geen manier van werken van Harbers waar je uit zou kunnen opmaken dat hij snapt wat het vonnis van de rechter impliceert. Dat is namelijk: begin opnieuw met die belangenafweging, in plaats van: hier 1000 eraf, en dan overdag 1500 erbij. Dat zijn halve maatregelen. Het aantal moet overall naar beneden. Niet alleen ’s nachts, maar over het hele etmaal.”

De rechter oordeelde eerder dat de overlast voor omwonenden moet worden beperkt en kreeg daar een jaar de tijd voor. Harbers gaat in beroep tegen die uitspraak, naar eigen zeggen omdat er meer tijd nodig is voor alle procedures.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer