Israël vraagt „beschaafde landen” om Netanyahu niet te arresteren
Israël heeft zijn bondgenoten opgeroepen om al bij voorbaat te verklaren dat ze eventuele arrestatiebevelen tegen premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Yoav Gallant zullen negeren.
De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) vroeg maandag om arrestatiebevelen tegen de twee Israëliërs, wat zou betekenen dat ze moeten worden opgepakt in landen die zich hebben aangesloten bij het strafhof.
„We roepen alle landen in de beschaafde, vrije wereld –landen die terroristen verachten– op om Israël te steunen. Jullie zouden deze stap moeten veroordelen”, zei Tal Heinrich, woordvoerder van de Israëlische regering. „Zorg ervoor dat het ICC begrijpt waar u staat. Verzet u tegen de beslissing van de aanklager en verklaar dat u, zelfs als er arrestatiebevelen worden uitgevaardigd, niet van plan bent deze ten uitvoer te leggen. Omdat dit niet over onze leiders gaat, maar over ons voortbestaan.”
Heinrich wilde niet zeggen of Netanyahu en Gallant de landen die zich bij het ICC hebben aangesloten, zouden mijden als er daadwerkelijk arrestatiebevelen worden uitgevaardigd.
Hamasleiders
Karim Khan, de hoofdaanklager van het ICC, zegt „gegronde redenen” te hebben om te geloven dat Netanyahu en Gallant zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Khan heeft ook gevraagd om arrestatiebevelen tegen drie Hamasleiders voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid op 7 oktober.
Het besluit van Khan heeft wereldwijd tot verdeelde reacties geleid. Nederland bemoeit zich niet met het ICC, benadrukte buitenlandminister Hanke Bruins Slot maandag. Maar ze onderstreept dat „het voor mij natuurlijk wel klip-en-klaar is dat er een groot verschil is tussen een terroristische organisatie als Hamas en een democratische staat zoals Israël”.
China hoopt dat het ICC zich „objectief en onpartijdig” zal opstellen bij mogelijke vervolging. Een woordvoerder benadrukte wel dat Peking „altijd aan de kant van gerechtigheid en internationaal recht wat betreft de Palestijnse kwestie” heeft gestaan. „De collectieve bestraffing van het Palestijnse volk moet stoppen.”
De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken reageerde uitgesproken negatief. „Het is volkomen onacceptabel dat Hamas en Israël op hetzelfde niveau worden geplaatst”, zegt Antonio Tajani. Hij vindt het „absurd” om de democratische regering van Israël te vergelijken met „de leiders van een terroristische groep die de oorlog in Gaza is begonnen door onschuldige burgers af te slachten”.
Frankrijk zegt het ICC en zijn onafhankelijkheid te steunen „in de strijd tegen straffeloosheid”. Het land benadrukt dat het aan het hof zelf is om te bepalen of er daadwerkelijk arrestatiebevelen moeten worden uitgevaardigd. President Joe Biden noemde de aanvraag van de aanklagers „schandalig”.