Binnenland
WUR sluit gebouw waar landbouwbijeenkomst plaatsvindt om protest

De Wageningen University & Research (WUR) heeft het gebouw waar woensdag een voedsel- en landbouwbijeenkomst plaatsvindt gesloten. Bij het Omnia-gebouw, waar de top plaatsvindt, protesteren rond 11.15 uur nog zo’n dertig pro-Palestijnse demonstranten. Eerder op de ochtend was de groep groter.

Een ANP-verslaggever ter plaatse ziet dat demonstranten de ingang van het Omnia-gebouw blokkeren. Bezoekers van de bijeenkomst worden nu naar het Orion-gebouw even verderop gebracht. Daar kunnen ze via een livestream de bijeenkomst volgen.

Veel bezoekers konden het Omnia-gebouw nog betreden en zijn daar nu aanwezig, zegt een woordvoerder van de WUR. Volgens hem kon de bijeenkomst gewoon volgens planning om 10.30 van start gaan. De ANP-verslaggever ziet dat niettemin zeker honderd mensen naar het Orion-gebouw zijn verwezen.

Sommige actievoerders betraden het Orion-gebouw. Daar scandeerden ze enkele leuzen, waarna ze na korte tijd het gebouw verlieten en weer naar Omnia gingen. Sommige actievoerders dragen een mondkapje of sjaal voor hun gezicht.

„Zowel de actievoerders als wij willen dat het protest vreedzaam verloopt”, zegt de woordvoerder. De WUR is er daarom niet op uit om de politie in te schakelen.

Sinds vorige week protesteren pro-Palestijnse demonstranten met tenten bij de WUR. Het bestuur van de universiteit heeft huisregels aan de actievoerders gegeven voor tijdens de acties. „Je mag je mening laten horen, maar nu lijken de regels toch bijna overschreden te worden”, zegt de woordvoerder.

De bijeenkomst van woensdag heet F&A Next, waar investeerders en bedrijven in contact worden gebracht met WUR-start-ups. De actievoerders richten zich onder meer tegen Rabobank, die volgens hen „850 miljoen in bedrijven die actief zijn in illegale Israëlische nederzettingen” investeert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer