Binnenland
Wilders zal aankomend kabinet niet aan ‘leiband’ leggen

Het aankomende kabinet zal niet aan de „leiband” van Geert Wilders komen te liggen, bezweert de PVV-leider tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie. De te benoemen premier en de rest van de ministersploeg zal vrijheid krijgen om zelf „accenten” te leggen, zij het binnen de kaders van het akkoord. Dat komt volgens hem omdat het ‘extraparlementaire kabinet’ op grotere afstand van de Tweede Kamer komt te staan en dus ook meer vrijheid krijgt van de vier coalitiepartijen.

D66-leider Rob Jetten is sceptisch. „Trekt Wilders straks vanuit de Kamer aan de touwtjes, of krijgt de minister-president ruimte om te handelen naar bevind van zaken?” Jetten vermoedt dat Wilders „al twitterend” de premier zal gaan bijsturen.

„In het stelsel zit dualisme, dat is de kracht van het extraparlementaire kabinet”, reageert Wilders. Daarmee bedoelt hij dat de krachten van het kabinet en de Kamer elkaar in balans houden. „Er moet ruimte zijn om met de Kamer naar meerderheden te zoeken en daarmee de rol van de Kamer te versterken.” Wilders wil zich daarin niet met het kabinet gaan bemoeien.

Maar volgens Jetten is het te vormen kabinet helemaal niet extraparlementair. Zo’n kabinet staat los van de Kamerfracties, terwijl juist de fracties van de PVV, VVD, NSC en BBB de afgelopen maanden met elkaar hebben onderhandeld, betoogt hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer