Economie

Nederlander zuiniger met vakantiegeld

Nederlanders gaan dit jaar spaarzamer om met hun vakantiegeld. Het economisch tij lijkt zijn invloed te hebben op de bestedingen aan vakanties. Ruim eenderde van de Nederlanders zegt minder geld uit te geven aan reizen dan in 2002.

ANP
10 June 2003 10:33Gewijzigd op 14 November 2020 00:22

Meer mensen gebruiken het extra inkomen dat zij elk jaar in mei voor vakantie krijgen om te sparen, rekeningen af te betalen of schulden af te lossen.

Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerd onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onder 11.000 mensen. Dit jaar geeft 42 procent ten minste een deel van het extra salaris in mei daadwerkelijk ook uit aan vakantie, tegen 45 procent vorig jaar.

Van deze vakantiegangers zegt 34 procent te bezuinigingen op de uitgaven. Bijna de helft denkt evenveel uit te geven als vorig jaar en 18 procent geeft dit jaar meer uit aan reizen. Vooral huishoudens met een laag inkomen bezuinigen op de vakantie. Maar ook ruim een kwart van de huishoudens met een maandinkomen boven de 3000 euro netto geeft minder uit aan vakantie dan vorig jaar.

Bijna 30 procent van de ondervraagden zegt het vakantiegeld dit jaar te gebruiken om te sparen, terwijl dat vorig jaar 18 procent was. Het extra loon wordt door 17 procent aangewend om openstaande rekeningen te betalen, tegen 14 procent in 2002. Het percentage dat het vakantiegeld gebruikt om schulden af te lossen stijgt van 9 naar 12. „De financiële situatie op orde krijgen heeft voor veel mensen prioritxeit”, concludeert het Nibud.

Bij ouderen boven de 65 jaar belandt het vakantiegeld vaker in de huishoudpot dan bij anderen. Van deze groep gaan ook de minste mensen (25 procent) op reis van het geld. Jongeren besteden het vakantiegeld het vaakst aan vakantie. Van de personen onder de 25 jaar gaat meer dan de helft op reis met het geld.

Gemiddeld gaan de ondervraagden 1,2 keer op vakantie dit jaar; 26 procent gaat helemaal niet, 40 procent vertrekt één keer, ruim eenvijfde gaat tweemaal weg en ruim een op de tien drie keer of meer. Mensen blijven volgens het Nibud dit jaar wat dichter bij huis. Onder de jongeren is Spanje de favoriete bestemming en bij ouderen blijft Frankrijk nummer één. Turkije zakte van de derde naar de vijfde plaats, terwijl Italië de omgekeerde beweging maakte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer