PBL: Vinex-wijken steeds eenzijdiger en vooral voor hoge inkomens
Vinex-wijken die rond de eeuwwisseling zijn gebouwd worden steeds eenzijdigere wijken voor vooral gezinnen met een hoger inkomen. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) na onderzoek naar deze wijken. De buurten met voornamelijk rijtjeshuizen in de koopsector zijn in de loop der tijd uitgebreid met bijna alleen maar grotere en duurdere koophuizen voor gezinnen. Voor lagere inkomens en niet-gezinnen zijn nauwelijks woningen gebouwd.
De buurten groeien volgens het PBL maar beperkt mee met veranderende woonwensen van mensen in een Vinex-wijk. Bijvoorbeeld als ze een kleiner huis willen omdat ze ouder worden of als kinderen uit huis gaan. „We zien dat woningeigenaren vaker doorschuiven naar een nog groter en duurder huis binnen dezelfde wijk. Starters en de groeiende groep ouderen maken door de steeds eenzijdigere woningvoorraad nauwelijks kans om in de wijk een gepaste woning te vinden”, zegt projectleider Christian Lennartz.
Beleidsmakers moeten bij nieuwbouw vanaf het begin al rekening houden met veranderende woonbehoeften en de wijken daaraan beter aanpassen, vindt het PBL. Ook moeten beleidsmakers, projectontwikkelaars en woningcorporaties duidelijker maken wat op de lange termijn de functie van Vinex-wijken is en kijken hoe zo’n buurt zich verhoudt tot andere wijken in een regio.