De periode voor en tijdens de eindexamens is voor veel scholieren een stressvolle tijd. Gedragswetenschapper Lidwien Veen biedt handvatten om in deze spannende tijd de zenuwen in bedwang te houden.
Tijdens de eindexamens ligt er veel druk op scholieren. Ze proberen veel stof zo goed mogelijk onder de knie te krijgen, ze vrezen voor herkansingen en hopen dat ze na de zomervakantie aan hun gedroomde opleiding kunnen beginnen. Gedragswetenschapper Lidwien Veen heeft veel te maken met jongeren bij wie deze spanning soms te veel wordt: „De stress die jongeren voor en tijdens het examen ervaren, heeft weinig te maken met de situatie waar ze in verkeren, maar wordt veroorzaakt door negatieve gedachtes. Waar de ene leerling fluitend de examenzaal binnenloopt, bijt de andere leerling, die er net zo goed voorstaat en net zo goed geleerd heeft, op zijn nagels en is gestrest.”
„Als het gelukt is om je aan je planning te houden, mag je jezelf gerust belonen met wat lekkers of een avondje nietsdoen” - Lidwien Veen, gedragswetenschapper
Voor haar werk begeleidt Veen leerlingen op middelbare scholen die te maken hebben met deze negatieve gedachtes. „Er zijn veel leerlingen die denken: het gaat mij niet lukken, ik kan dit niet en ik heb me niet goed voorbereid. Ik help scholieren om deze hersenspinsels om te vormen tot helpende gedachtes als: Ik ga gewoon mijn best doen, dit gaat mij wel lukken en wat is nu het ergste wat kan gebeuren?”
Ze geeft scholieren ook tips hoe ze negatieve gedachtes en stressgevoelens kunnen voorkomen. „Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid als je aan een toets begint. Een slechte voorbereiding leidt namelijk tot meer spanning. Daarnaast is het maken van een realistische planning belangrijk. Je moet de planning aanpassen aan je persoonlijke behoeftes. Zo start de een liever om 9 uur in de ochtend en de ander begint om 11 uur en gaat dan ’s avonds door.”
Ontspanning
Daarnaast adviseert ze om studeren af te wisselen met ontspanning. „Zet de wekker voor een uur, leg je telefoon aan de andere kant van de kamer, studeer totdat de wekker gaat en las daarna een ontspanmomentje in. In de tijd dat je wilt studeren is het ook verstandig je omgeving ervan op de hoogte te stellen dat je in die periode met rust gelaten wilt worden. Ook is het goed om een rustige werkplek te kiezen, zoals een bibliotheek. Als het vervolgens gelukt is om je aan je planning te houden, mag je jezelf gerust belonen met wat lekkers of een avondje nietsdoen.”