BinnenlandIn memoriam
Rick Brink, onvermoeibare pleitbezorger voor mensen met een beperking

De Overijsselse CDA-politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd onverwachts overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste officieuze minister van gehandicaptenzaken. Hij zag het als zijn levensmissie om mensen met een beperking „voluit” mee te laten doen in de samenleving.

Rick Brink. beeld Carel Schutte
Rick Brink. beeld Carel Schutte

Brink was zaterdagochtend, een paar uur voor zijn overlijden, nog bij de molen Oelemölle in zijn woonplaats Hardenberg. Daar verrichtte hij de opening van een camerasysteem, waardoor mensen met een beperking vanaf de grond kunnen zien hoe een molen werkt.

Meerdere politici laten op het socialemediaplatform X weten door het overlijden van Brink getroffen te zijn, waaronder Pieter Omtzigt (NSC), Caroline van der Plas (BBB) en woonminister Hugo de Jonge. CDA-leider Henri Bontenbal laat weten dat het CDA treurt. „Rick was geliefd in onze partij. […] Hij was daarin echt een boegbeeld en een enorme doorzetter.”

Rick Brink werd op 12 november 1985 geboren met osteogenesis imperfecta, een brozebottenziekte. Op voorspraak van zijn ouders ging hij naar het reguliere onderwijs. Daar is Brink ze altijd dankbaar voor gebleven. Zijn schooltijd sterkte hem in de overtuiging dat gehandicapte kinderen zoveel mogelijk met niet-gehandicapte kinderen moeten opgroeien.

Na zijn periode als eerste officieuze minister van Gehandicaptenzaken, gecreëerd door de omroep KRO-NCRV, startte hij in 2021 zijn eigen bedrijf: Rick Brink Advies. Met zijn onderneming adviseerde hij overheden en instellingen hoe ze toegankelijker kunnen worden voor mensen met een beperking.

Mede door Brinks inspanningen heeft de helft van de Nederlandse gemeenten nu een speeltuin die toegankelijk is voor kinderen met een beperking. Als directeur belangenbehartiging bij Stichting Studeren & Werken Op Maat begeleidde hij hoogopgeleide jongeren onder meer naar een passende baan of stage.

Sinds vorig jaar leidde Brink de CDA-fractie in de Provinciale Staten van Overijssel. Daarvoor was hij van 2014 tot 2021 raadslid namens die partij in Hardenberg, waarvan één jaar als fractievoorzitter. Brink was lid van de hervormde gemeente in Hardenberg.

Begin 2023 keek Brink de dood in de ogen toen hij betrokken raakte bij een ernstig auto-ongeluk. De dokter sprak van een wonder dat hij het er levend vanaf had gebracht. In gesprek met het Reformatorisch Dagblad in januari zei Brink niet bang te zijn voor de dood. „Ik hoop dat de God Die mijn leven regisseert dat ook in het slothoofdstuk van mijn leven doet en dat ik bij Hem in de hemel mag komen. Ik vertrouw erop dat Hij dat zal doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer