Als mosselen aan een paal in zee. Zo lijken de aircokastjes wel aan deze flats in Hong Kong te kleven. De airco’s zijn er hard nodig. Een record brekende hittegolf teistert grote delen van Azië.
Een journalist moet het nieuws duiden. Dat is een enorme verantwoordelijkheid en heeft soms iets subjectiefs. Want hoe duid je een gebeurtenis en welke woorden gebruik je daarbij? Als journalist die over het klimaat schrijft, liggen mijn producties onder een extra vergrootglas. Ben je te duidend –lees: te alarmistisch– als je schrijft dat een record is ‘verpulverd’ of als je zegt dat het ergens ‘extreem’ heet is?
Zulke woorden geven duiding aan wat er gebeurt. Extreem is een weersituatie die buitengewoon is, bijvoorbeeld als die zelden of voor het eerst voorkomt. In extreem zit ook iets waarschuwends. Dat er gevaar dreigt qua schade of gezondheid.
De hittegolf die nu huishoudt in onder meer India, Zuid-China en dus Hong Kong kun je gerust extreem noemen. De hitterecords vallen bij duizenden. En dat al wekenlang. De temperatuur steeg op diverse plekken dagenlang boven de 40 graden. Gevaarlijk voor mensen. Weerhistoricus Maximiliano Herrera kon de superlatieven amper vinden. Hij sprak van „het verreweg meest extreme event in de klimatologische geschiedenis van de wereld”. De opwarming van de aarde is geen lachertje.