ConsumentRecept
Dadelkoekjes

De haverkoeken van een paar weken geleden (23 maart) deden opvallend veel lezers in de pen klimmen. De reacties vielen in twee groepen uiteen. Er zat wel erg veel suiker in, meende de een. Ze waren superlekker, vond de ander.

geertje@rd.nl
6 May 2024 14:38
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Beide zaken staan vermoedelijk niet los van elkaar. Veel mensen vinden zoet nu eenmaal lekker. Bovendien zorgt suiker in baksels niet alleen voor smaak maar ook voor volume en in het geval van genoemde haverkoeken krokantheid. En ook dat vinden we lekker.

De reacties waren een aansporing om weer eens te experimenteren met minder suiker in baksels. Het werden koekjes die hun zoetheid voor een belangrijk deel ontlenen aan gepureerde dadels. (Ja, ja, ik weet het: suiker in fruit is ook suiker, maar het vóélt anders.) Het originele recept is van de Israëlisch-Britse kok Ottolenghi, die variëren met ingrediënten aanmoedigt. Dat heb ik dus ook zonder gewetenswroeging gedaan. Zijn pecannoten verving ik door walnoten. En bij gebrek aan venkelzaad koos ik voor anijszaad.

Goedkoop zijn deze brosse en smakelijke koekjes niet. Ingrediënten als noten, zaden en dadels zijn over het algemeen prijzig. Duurder in ieder geval dan een voordelig bulkproduct als suiker. Daarom verwerk(t)en fabrikanten in hun producten graag (veel) suiker.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Recept

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer