Kerk & religieChristenvervolging

Twee jaar cel voor Iraanse christin vanwege „zionistische” contacten

Laleh Saati, een christelijke vrouw uit Iran, is onlangs veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf vanwege „zionistische” contacten. Ook krijgt ze een reisverbod van twee jaar.

Redactie kerk
1 May 2024 13:38
Laleh Saati, een christelijke vrouw uit Iran. beeld Open Doors
Laleh Saati, een christelijke vrouw uit Iran. beeld Open Doors

Dat meldt Open Doors, een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen, op basis van bronnen in Iran.

De Iraanse autoriteiten beschuldigen Saati (45) ervan de nationale veiligheid in gevaar te hebben gebracht door contact met „zionistische” christelijke organisaties. Saati had zich laten dopen in een kerk in Maleisië en beelden daarvan waren te zien op sociale media. De Iraanse politie pakte haar in februari op voor deze „misdaad”, aldus Open Doors.

Saati was in 2017 uit het buitenland teruggekeerd naar Iran om voor haar bejaarde ouders te zorgen. Bij haar terugkomst werd zij ongeveer drie weken door de politie ondervraagd, waarbij het bewijs van haar christelijke activiteiten en doop in het buitenland werd gepresenteerd als belastend materiaal.

Risico

De rechter heeft haar nu veroordeeld tot twee jaar cel in de beruchte Evin-gevangenis en een reisverbod van twee jaar na vrijlating. De rechter zei tegen Saati’s advocaat dat zij, door terug te keren naar Iran, bewust het risico had genomen om voor de rechtbank te moeten komen. Het is niet bekend of Saati in hoger beroep gaat tegen het vonnis.

De zaak van Laleh Saati laat volgens Open Doors zien welke risico’s christenen lopen door hun activiteiten in het buitenland als zij terugkeren naar Iran. Voor Iraanse christenen is er bij de parlementsverkiezingen van 1 maart „niets verbeterd”. Het islamitische regime „verstevigde zijn macht”, ondanks grote onrust en protest onder de bevolking.

Misdaad

Iran staat op de negende plek op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Er leven naar schatting 1.245.000 christenen in het overwegend islamitische land. Dat is 1,4 procent van de bevolking.

Als een moslim in Iran christen wordt, ziet de overheid dat als een misdaad tegen de nationale veiligheid. De groei van het christendom wordt beschouwd als een poging van landen in het Westen om de islam en het islamitische regime in het land te ondermijnen.

Arrestaties van christenen komen veelvuldig voor en regelmatig belanden zij in de gevangenis, schrijft Open Doors. Ze krijgen lange celstraffen, zweepslagen of worden voor een periode verbannen. Ook zijn er christenen die de doodstraf opgelegd krijgen vanwege hun geloof.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer