De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.
De middelen Tracer en Exirel mogen niet zomaar worden gebruikt, omdat het middel schadelijk kan zijn voor de omgeving als het bijvoorbeeld in het oppervlaktewater terechtkomt. Daarom vraagt de fruitteeltsector ieder jaar een vrijstelling aan om de middelen toch te mogen gebruiken, die de telers sinds 2015 elk jaar hebben gekregen.
Dit jaar besloot het ministerie dat er geen vrijstelling komt voor het gebruik van de bestrijdingsmiddelen. De belangrijkste reden daarvoor is volgens een woordvoerder van het ministerie „de zeer slechte naleving van de voorschriften door telers”. De risico’s voor de omgeving zijn daarom te groot geworden. „Nederland staat juist voor een grote opgave om tot een betere waterkwaliteit te komen”, zegt hij.
Het is het negende opeenvolgende jaar dat een vrijstelling wordt aangevraagd, terwijl die volgens het ministerie alleen zijn bedoeld voor onvoorziene noodsituaties. Ook constateerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit volgens het ministerie in 2021 al dat telers zich slecht aan de voorwaarden hielden. De woordvoerder zegt begrip te hebben voor de lastige situatie van de telers en stelt dat het besluit geen eenvoudige afweging is geweest.
„Zonder deze middelen zal de schade aan de oogst zo aanzienlijk zijn, dat de teelt gedoemd is te mislukken”, stelt de NFO. Het gevolg zou zijn dat de kersenteelt binnen enkele jaren „volledig zal verdwijnen uit Nederland”.
Bovendien zijn de middelen in België en Duitsland wel te gebruiken, stelt voorzitter Ron Mulders van de fruitteeltbrancheclub. „Hiermee worden Nederlandse telers benadeeld en is er een ongelijke concurrentie in de Europese markt.”
De suzuki-fruitvlieg, de soort waar het om gaat, legt eitjes in de vruchten en beschadigt daarmee de kersen. Volgens Mulders zijn ongeveer honderd tot tweehonderd Nederlandse bedrijven in belangrijke mate afhankelijk van de kersenteelt en loopt hun inkomen nu gevaar.