Fins hooggerechtshof keurt hoger beroep in zaak Räsänen goed
Het Finse hooggerechtshof heeft vrijdag besloten het beroep van de aanklager tegen het christendemocratische parlementslid Päivi Räsänen te aanvaarden. Het is de volgende stap in een lange juridische strijd.
Räsänen wordt ervan beschuldigd homoseksuelen als groep te hebben beledigd in een oud artikel en op haar sociale media. Dat meldt de Finse nieuwssite Iltalehti. De rechtbank van Helsinki had haar al vrijgesproken van alle aanklachten die tegen haar waren ingediend, waaronder een andere beschuldiging van belediging tijdens een radioprogramma. Ook het Hof van Beroep in Helsinki achtte mevrouw Räsänen niet schuldig aan alle aanklachten. Beide rechtbanken deden de uitspraak unaniem.
De openbare aanklager, Anu Mantila, was het echter niet eens met alle uitspraken en kondigde in november vorig jaar al aan in beroep te gaan tegen de beslissing van het Hof van Beroep in Helsinki.
Later maakte Mantila bekend dat ze de aanklacht met betrekking tot de uitspraken tijdens het radioprogramma zou laten vallen. Ze bleef echter vastbesloten om Räsänen voor de rechter te dagen met betrekking tot de andere aanklachten.
Juridisch precedent
Nu heeft het hooggerechtshof aangekondigd dat het het beroep aanvaardt. „Ik zal blijven vechten voor de vrijheid van meningsuiting bij het hooggerechtshof van Finland”, zegt Räsänen in een persbericht als reactie op de beslissing. „De vrijspraak van het hooggerechtshof zou een sterker juridisch precedent scheppen voor de vrijheid van meningsuiting en religie dan de uitspraken van de lagere rechtbanken”, voegt ze daaraan toe.
Het proces tegen Räsänen loopt al bijna vijf jaar. Räsänen staat terecht samen met bisschop Juhana Pohjola van het Evangelisch Lutherse Missionaire Bisdom Finland, die verantwoordelijk was voor de publicatie van de brochure waarin Räsänen haar controversiële uitspraken deed.
Paul Coleman, uitvoerend directeur van ADF International, die de juridische verdediging van Räsänen steunt, noemt de aanvaarding van de zaak in hoger beroep een keerpunt. „Het is alarmerend dat de staat deze vervolging na bijna vijf lange jaren wil voortzetten, ondanks de duidelijke en unanieme uitspraken van de lagere rechtbanken", zegt hij in een persbericht van ADF International.