Binnenland
Fries Museum scoort hit met voor velen onbekend kunstenaarspaar

Het Fries Museum in Leeuwarden heeft inmiddels 100.000 bezoekers weten te trekken met de tentoonstelling Christoffel & Kate Bisschop: Verlangen naar vroeger. De expositie over het bij velen toch niet zo bekende kunstenaarsechtpaar kreeg van het publiek een 8,9, volgens het museum het hoogste cijfer ooit voor een tentoonstelling in eigen huis.

De negentiende-eeuwers Christoffel en Kate Bisschop hadden een hang naar de zeventiende eeuw. Hij maakte nostalgische interieurs, bijvoorbeeld in Hindelooper stijl, vaak met lezende vrouwen. De werken werden destijds voor fikse prijzen verkocht. Zij maakte graag interieurs met moeders en jonge kinderen. Nadat ze in 1869 met Christoffel in Den Haag ging wonen, wist Kate als eerste vrouw werkend lid te worden van het Haagse kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio.

De tentoonstelling is sinds afgelopen zomer te zien en kan nog tot en met 7 juli worden bezocht. Bruiklenen komen uit meer dan twintig collecties, waaronder de Koninklijke Verzamelingen en het Uffizi in Florence. De tentoonstelling omvat ook persoonlijke voorwerpen, antiek en textiel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer