Binnenland
Advocaat in zaak over middel X: vervolgingsdrift OM doorgeslagen

In de zaak over het zelfdodingspoeder middel X is geen sprake van doorgeslagen idealisme bij de verdachten, maar van een doorgeslagen vervolgingsdrift bij het Openbaar Ministerie. Dat zei de advocaat van verdachte Marja K. (76) uit Deventer donderdag in zijn pleidooi.

Het OM heeft vorige week tegen de vrouw een celstraf van zes maanden geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk. K. staat terecht voor lidmaatschap van een crimineel samenwerkingsverband. Haar raadsman pleitte op de vijfde zittingsdag in de rechtbank in Arnhem voor vrijspraak, bij gebrek aan bewijs.

De vrouw organiseerde als vrijwilliger van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) huiskamergesprekken, waar mensen samenkwamen en spraken over een zelfgekozen levenseinde. „Ze heeft nooit toegestaan dat middel X in haar huiskamer werd verhandeld”, zei haar raadsman. „Ze heeft alleen haar huiskamer beschikbaar gesteld in de brede overtuiging dat mensen regie moeten hebben over hun eigen leven.”

De verdediging noemt de eis van het OM „buitenproportioneel”, gezien de beperkte rol van de vrouw, haar leeftijd en blanco strafblad. Volgens de raadsman was er geen sprake van een criminele organisatie, maar van mensen die op eigen initiatief bezig waren met de distributie van middel X. Hun doel was volgens de verdediging het verstrekken van het middel dat kopers uit voorzorg graag in huis wilden hebben.

K. heeft volgens haar advocaat altijd het beleid van de CLW uitgedragen, dat het middel niet mocht worden verstrekt in huiskamers. K. zou niet op de hoogte zijn geweest van het bestaan van het ondergrondse netwerk. Volgens haar raadsman had ze sporadisch contact met Loek de L., van wie ze het vermoeden had dat die meer voor mensen kon betekenen dan zij. De L. zou het middel op grote schaal hebben verstrekt. Tegen hem is een celstraf van 2,5 jaar geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk.

De zaak komt volgende week tot een einde met nog drie pleidooien. Dinsdag krijgen de zeven verdachten, allen in de leeftijd van 70 tot 80 jaar, het laatste woord. De uitspraak volgt waarschijnlijk op 2 juli.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer