EconomieKopen over de grens
Tanken in het buitenland kán worden gezien als belastingontduiking

Steeds meer Nederlanders steken de grens over om daar te tanken en boodschappen in te slaan. Soms gaat het om forse hoeveelheden. Is dat geen smokkelen?

17 April 2024 06:37Gewijzigd op 17 April 2024 09:44
Drukte bij een tankstation in de Duitse grensplaats Elten bij de grensovergang Beek. beeld ANP, Vincent Jannink
Drukte bij een tankstation in de Duitse grensplaats Elten bij de grensovergang Beek. beeld ANP, Vincent Jannink
Rokers in Nederland betalen per 1 april gemiddeld 11,10 euro voor een pakje sigaretten. beeld ANP, Koen van Weel

Rokers in Nederland betalen per 1 april gemiddeld 11,10 euro voor een pakje sigaretten. Een pakje shag kost bijna 25 euro. Geen wonder dat verstokte rokers uit vooral Oost-Nederland regelmatig de grens oversteken om daar volop rookwaren in te slaan. Want daar kost een pakje sigaretten zo’n 9 euro en shag ongeveer 14 euro. Wat veel gebeurt: rookwaren meenemen voor de hele familie en de hele buurt. Maar mag dat wel? De Nederlandse Belastingdienst loopt zo heel wat accijns mis.

Er mag best veel, zo blijkt uit de site van de Belastingdienst: „Vanuit een EU-land mag u 800 sigaretten (4 sloffen) belastingvrij meenemen, én 200 sigaren, én 1 kilo tabak, én 400 cigarillo’s (kleine sigaartjes van maximaal 3 gram).” Net als in Nederland geldt dat minderjarigen helemaal geen rookwaren mogen kopen. En: „Als burger mag u alleen tabak voor eigen gebruik kopen en meenemen, niet om door te verkopen”, meldt de site van de Rijksoverheid. Dit geldt ook voor e-sigaretten of vapes.

Wie dus zijn kofferbak volgooit met rookwaren en dat vervolgens doorverkoopt aan familieleden of buren, begaat een overtreding. De kans is klein, maar als je door de douane wordt gecontroleerd met meer dan vier sloffen sigaretten, riskeer je fikse boetes of zelfs een gevangenisstraf.

„Vanuit een EU-land mag u 800 sigaretten belastingvrij meenemen, én 200 sigaren, én 1 kilo tabak, én 400 cigarillo’s” - site Belastingdienst

Brandstof

Hoe zit het dan met boodschappen en brandstof? Mag je daarvan wel onbeperkt meenemen uit bijvoorbeeld Duitsland of België? Van de meeste producten wel, maar bij enkele producten zit er een grens aan.

Neem brandstof. Geen probleem om de autotank vol te gooien. Zeker als de benzineprijs per 1 januari 2025 met bijna een kwartje omhoog gaat, loont dit. Nu al voor mensen die tot 30 kilometer van de grens wonen, volgend jaar ook voor mensen die 50 tot 70 kilometer van de grens wonen, berekende de Telegraaf dinsdag. Dan gaat de accijns op brandstoffen namelijk fors omhoog.

Drukte bij een tankstation in de Duitse grensplaats Elten bij de grensovergang Beek. beeld ANP, Vincent Jannink

Naast een gevulde autotank, mag er van het Ministerie van Infrastructuur nog hooguit 240 liter brandstof mee in jerrycans van maximaal 60 liter per stuk. De jerrycans moeten geschikt zijn voor autobrandstoffen, ze mogen niet lekken en moeten deugdelijk zijn vastgezet in de auto. Wie niet aan deze regels voldoet, riskeert een bekeuring van de politie.

Maar tref je de douane, dus het Ministerie van Financiën, dan kan die een naheffing en boete van de Belastingdienst opleggen. Er moet namelijk accijns worden betaald als je meer dan 10 liter reservebrandstof Nederland binnenbrengt. Doe je dat niet, dan ben je dus toch een smokkelaar.

Ook bij alcoholische dranken is er een beperking. Hoewel het ook hier is toegestaan om behoorlijke hoeveelheden mee te nemen uit het buitenland: maximaal 110 liter bier, 90 liter wijn, 20 liter lichte likeur of likeurwijn en 10 liter sterke drank, zoals wodka, whisky en rum.

Bij babymelkpoeder, babyvoeding, voeding om medische redenen of speciaal diervoeder geldt er ook een maximum: 10 kilo. Verder zijn er strenge regels rond (producten van) bedreigde dieren of planten. Zo mag je van steurkaviaar maximaal 125 gram meenemen.

Voor het gros van de boodschappen van over de EU-grens, zoals vlees of zuivel, gelden geen beperkingen, mits het voor eigen gebruik is. Snijbloemen, fruit en groente moeten officieel binnen de EU gekweekt zijn en vrij zijn van ziekte of ongedierte. Maar of de douane zo ver zal gaan om zulke details te controleren, is maar zeer de vraag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Duitsland
België

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer